2012. április 20., péntek

Egy átlagos kölyök súlya...

 Normális esetben erről sem kellene beszélni. Mindenki tudja, hogy van egy átlag súlyhatár ami bizonyos élet szakaszokban általános megszokott stb. A leendő gazdi sem egy elefántot szeretne venni hanem egy kölyköt. Sajnos, mostanában divatos a 10 napos 100g-os sün.

 1. Egy újszülött átlagos mérete: 1,5-2,5 cm és 4-12g közt van.
 2. Egy átlagos méretű és gyarapodó kölyök az első héten a súlya háromszorosát minimum meghizza.
 3. Hat hetesen az ideális súly 120 g körül van, de figyelembe kell venni a születési súlyt, a gyarapodás mértékét és az alomban levő kölykök számát.

 Csodálattal olvasgatom a nagyobbnál nagyobb 20 napos kölyköket, hogy a gazdi/tenyésztő mennyire büszke a 20 naposan 100g feletti sünkölykeire. Én nagyon elkeserednék ha egy négyes-ötös alomban pl szemnyitás körül ( 16. nap ) 100g feletti kölykök lennének. Ami egyenesen arányos azzal, hogy felnőtt korában túlsúllyal fog küzdeni 90%ban. ( a 10%-ba esik egy egyke kölyök aki értelem szerűen kevesebbet mozog lévén nincs kivel játszania és ezzel arányban áll, hogy több élelem is jut neki, evidensen a súlya is több lesz ).
 Ha túlsúlyos egy sün mint már esett szó róla régebben, nehezebben mozog, zsírosodik ( szív és máj gondok ) és évekkel rövidül a nem túl hosszú élete. Nem mindegy, hogy négy vagy nyolc évet van velünk a sünink.

 Semmi köze nincsen a sün egészségi állapotához a méretének. Persze ne legyen egy fél éves sün 100g de ha már 180 és 200 g körül van az egy kis termetű sünnek jó. Az emberek sem egyforma méretűek gyermekkoruk azonos szakaszában sem , és felnőttnek sem.

 A kölyköket nem túl előnyös agyon vitaminozni az első 6 hétben. Úgy kell etetni az anyát vemhesen, hogy a megfelelő minőségű teje legyen a kölykeinek. ( ami nem a méretben nyilvánul meg ). A túlzottan bevitt Kálcium is csak kárt okoz. Ha a tenyésztő túl kálciumozza a kölyköket nem azt éri el, hogy erős csontjai legyenek hanem éppen ellenkezőleg, törékenyek lesznek. Ha túlzottan vitaminozva van a kölyök igaz, hogy gyorsabban gyarapszik, de a csontjainak sem jó a túl gyors növés.Hirtelen kell olyan súlyt vinnie amire a csontok és izmok nem készültek fel.

 Nem egészségügyi szempontból nézve pedig... vettem én is hat hetesnek sünt 340g-al és hát az nem egy kis süni  baba :S és vettem már sünit 60g-al is és nagyon szép süni lett, igazi kis baba fiúcska. Ha felnőttet veszek tudom, hogy nagy lesz. Egy kölyök meg legyen csak kölyök.

1 megjegyzés:

  1. 60g-osan kölyköt venni? Ez úgy hangzik, mintha a 16 éves gyereked 20kg lenne és azt bizonygatnád, hogy nem azon múlik! Vajon ha nem eszik 4-5 napig az elválasztási stressz miatt, akkor mi marad belőle?!

    VálaszTörlés