2012. április 9., hétfő

Fekete, fekete... és a sok mű fekete...

 Mint az alább eredeti német nyelven olvashattátok ( a tenyészet forrásként megjelölésével ) külföldön is sokan sokféle képen igyekeznek feketének eladni só-bors színű sünt.
 Mostanában itt nálunk is elszaporodott a mindenféle párokból a kamu fekete. Ámulattal nézem a cinnamon és white face só-bors párból születő feketéket, ahol 5-6 generációra sem fordult meg fekete.

 Azok kedvéért akik nem tudnak sem németül ( sem angolul, úgy is felkerül hamarosan ) lefordítom a német tenyésztő oldalán található leírást. Ami sajnos nagyon aktuális.

 " Egy só-bors és egy fekete süni megkülönböztetése laikus ( vagy tapasztalatlan és/vagy kezdő tenyésztő számára, vagy csak nem látott még ilyen színt életben ) számára nehéz. Ezért is nagy kísértés. Jól lehet keresni ( bár a sünizés hobbi nem megélhetés ) a fekete sünikkel, így a kísértés még nagyobb a vevők megtévesztésére. A trükk egyszerű: vesz a tenyésztő olcsón ( fekete sünhöz mérten olcsón ) szép só-bors süniket akiket tenyészt és a kölyköket már feketének adja el. A vásárlókat félre vezetik, mert csábító egy feketének ígért sün olcsó áron. Természetesen olcsón akar a vevő az álomsünjéhez jutni. De még így is sokszor többet keres egy kamu feketén a tenyésztő mint ha "csak" só-borsnak adta volna el.
 Feltűnő és közkedvelt megtévesztések:

 1. A sünöket különböző hátterekkel trükközve fotózzák, így sötétebbnek látszanak.
 2. A sünöket rossz fényviszonyok mellett fotózzák, így a képeken sötétebbnek tűnnek. Persze nem mindig lehetséges jó fényviszony mellett fotózni, de azért a szándékosság benne van ha kizárólag csak rossz van.
 3. A legkedveltebb az utólagos fotó szerkesztés. A képeket olyan nagy mértékben retusálják, hogy pixelesek lesznek, a szerkesztés láthatóvá válik. Ezért elővigyázatosnak kell lenni ha a fotók általánosságban rossz minőségűek.

  Egy fekete sün, fekete ős nélkül, nem lehet fekete. "

 A semmiből nem születnek fekete kölykök. A fekete színnek is van egy általános sztenderdje ami megkülönbözteti a só-bors színtől. Erről is hamarosan lesz szó. Összehasonlítás alá kerül a só-bors, algerian só-bors, black és az algerian black szín. 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése