A sün tüsszögés

 A sünik tüsszögnek, nagyobb százalékban nem betegek, ez sünnel jár :) A sünik elég érzékenyek a porra az új alomra stb... ez nem allergia vagy immun gyengeség, egyszerűen ilyenek. ( ahogy pl az akitámnál is ez normális ők napi 2x kb tüsszentenek pedig nem betegek csak ilyenek ). Általában okozza a tüsszögést alom váltás ( pl kölyök süninél a gazdihoz kerülésnél is előfordul ), vagy hideg, még ha ők melegben is vannak akkor is megérzik a hideget. Alom cserénél fürdenek, hemperegnek a macskaalomban ami az orrukba is mehet akkor is jön egy pár napos gyakrabban tüsszögés.

 Ha a süni csúnya szörcsögő hangot hallat akkor sem kell azonnal eltemetni ha az orra és a szeme nem váladékozik. Ez esetekben 90%-ban valami belement a süni orrába. Előfordulhat, hogy forgács vagy por ragadt a fül és az orr járat találkozásánál ami irritálja a sünit és csúnyán szörcsög. Ezt az orvos sajnos nem nagyon állapítja meg nem is gondol rá, mondani kell neki. Kis levegővel át lehet fújni a járatait és ha volt benne valami az kijön. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy azonnal telenyomatják antibiotikummal és 50%ban a süni pusztulásához vezet mert allergiásak rá.  :S Akkor nyúlok antibiotikumhoz amikor már nincs más. Megöli a bélflórát és elnyomja az immunrendszerét. Egy három injekciós kúra legyengítheti úgy a sünit, hogy nem gyógyul meg. Sokszor az a helyzet, hogy inkább adnak antibiotikumot mint, hogy macerázni kelljen az állattal mi is a baja. A sün nem rágcsáló nem szabad úgy eljárni velük mint egy rágcsálóval. Az Ivermectin cseppre/szurira kifejezetten érzékenyek, a legmagasabb a halálozási statisztikája sünnél.

 Ha a süni szörcsög de nem lázas, nem váladékoznak a járatai sem a szeme nem köhög roham szerűen akkor nem tüdőgyulladása van. ( nem is jellemző rájuk hiszen földön, földben alvó állatokról van szó akik inkább hibernálódnak ami sajnos végzetes a fehérhasú sünre, de nem tüdőgyulladást kapnak ) A tüdőgyulladás amúgy is inkább valami kisebb baj szövődménye képen alakulhat ki..A feleslegesen adott antibiotikum a kölyök vagy fiatal állatot allergizálás nélkül is egy olyan legyengült állapotba sodorhatja, hogy az az állat pusztulásához vezet. Arról nem beszélve, hogy nincs meg a valódi ok a tünetekre.

  Saját tapasztalat alapján, én sosem az antibiotikummal kezdem a kezelést ha nincsenek meg olyan alap tünetek amik fertőzésre vagy gyulladásra esetlegesen tüdőgyulladásra következtetnek. A felesleges antibiotikumozás a süni életébe kerülhet. Akinek beteg sünikéje van az feltétlen bizonyosodjon meg róla, hogy valóban szükséges e egy halom szuri és antibiotikum az állatának.

 Persze az állatorvos szükséges, ha valami gyanús én is azonnal viszem. Nem kockáztatom egy sünim életét sem.