2012. április 9., hétfő

Cica alom

 Erről a témáról beszélni sem kellene, legalábbis eddig azt hittem. Számomra vannak dolgok amik teljesen egyértelműnek tűnnek, de bele-bele olvasva 1-2 fórum és egyéb eszmecserékbe azt hiszem még is beszélni kell róla.

 Először is számomra a jó cica alom, apró szemű és nem ökölnyi kavicsok. Mindenképpen ez az előnyösebb, kisebb eséllyel ragad be a hímeknek a nemi szervébe, illetve amikor a friss alomban hempereg ( mert hempereg ) akkor nehogy megsértse a bőrét.

 Mindjárt jöjjön is a legfontosabb, hogy a hímeket minden nap ellenőrizni kell. Okos tanácsként elhangzott a " Hagyd a fenébe ha pisil kijön " vagy a " ne birizgáld abból lehet csak igazán baj, a természetben sem szedi ki senki ". Szerintem egy cseppet ez felháborító :S Akinek van gyereke, pláne fia, pontosan tudja ez mennyire fontos.
 Nem mindig jön ki ha pisil. Van, hogy egy apróbb darab felcsúszik mert nem törődtünk vele ( majd kipisili ) vagy mert nem is vettük észre. Olyankor kész a baj, kezdve egy hugyuti fertőzéssel, egy gyulladással amitől bedagad, fáj és volt rá példa, hogy nem tudta vissza húzni. És az iszonyatos érzés és fájdalom amivel járhat. Voltaképpen az egyik legérzékenyebb része egy hímnek.

 Természetben nem véletlen 3-4 éve az élettartama egy sünnek, mert ahogy a kedves tanácsadó is írta, igen a természetben sem szedi ki neki senki, és nem is hiányzik senkinek amikor elhullik pl egy ilyen dolog miatt. A természetben nincsen egy gazdája akinek meg van a lehetősége arra, hogy segítsen neki.

 Mit tegyünk ha beszorult neki oda egy kő?

 Mindenképpen meg kell nézni vajon kézzel ki jön e. Óvatosan, hogy ne okozzunk fájdalmat neki. Ha nagyon nem tudom kiszedni akkor végső megoldásként csinálok egy kis langyos vizet és bele teszem a süs srácot, mert a víz sokszor segít abban, hogy kijöjjön.
 A csomósodós alomra jellemző, hogy nedvesség hatására csak még jobban össze áll, nem minden esetben porlik el. De mire elporlik kérdés mennyi kárt okozott, illetve fájdalmat amit nem tud elmondani. Visszamaradhat gyulladás is akár ami csak ott pang és pang majd a gazdinak gőze nincs mért halt meg a sünije.

 Jelenleg egy süni az életéért küzd. Nem az én sünim csak az én tenyésztésem. Alig 1 éves és még élhetne sokat. Bejutott neki egy kis kavics és egy mini db forgács. Hugyuti fertőzése van, nem működik a nemi szerve és iszonyatos fájdalommal jár neki a vizelés. Törődtek a sünivel, nagyon jó gazdája van és természetesen elmondom minden hím gazdimnak mért ilyen és mért ezt az almot ajánlom... de még így megtörténik a baj.

 Senki ne hallgasson a majd kipisili dolgokra. Persze nagy százalékban biztosan kijön magától... de mi van ha nem? MI van ha pont a tied az az 1-2% akinek kellene akkor épp egy kis segítség, mert nem nagy dolog segíteni neki és kiszedni. Bár nekem is volt már úgy bele szorulva, hogy se ki  se be :S Azt hétszentség, hogy nem hozta volna ki a vizelet.

 Pláne kezdők ne csak egy fórum bratyizó tagjait hallgassák meg hanem ha nem biztosak benne, hogy az úgy jó akkor keressenek fel más embereket és más fórumokat, csoportokat. Voltam én is kezdő aki senkit nem tudott megkérdezni, mindent magamnak kellett lefordítani vagy megtanulni, megtapasztalni. Most meg már annyi az infó a sok hülyeséggel párba, hogy ezért nem tudja a gazdi, hogy kire is hallgasson. Sokszor elég a józan ész: szögbe lépsz mit teszel? Á majd a vérrel kijön??

 Pont az különbözteti meg a mi kis sünjeinek a természetben élőktől, hogy vagyunk nekik, hogy ha ilyen apróságokkal, de megkönnyítsük az életüket.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Melinda! Bizonyára Te is minden nap ellenőrzöd az összes sünid, mert Te aztán igazán arról vagy híres! Ha fele annyit törődnél az állataiddal, mint amennyit mondod, akkor talán sokkal egészségesebbek lehetnének...

    VálaszTörlés