2011. január 7., péntek

Vakarózás avagy nem minden viszketés rühatka.

 Rengetegen keresnek meg azzal, hogy jaj vakarózik a sünim biztosan bogaras vagy atkás. Többnyire olyan gazdik akik nem régen váltak süngazdivá. Elterjesztődött az a téves információ, hogy ha kihullik 2 db tüske akkor futás dokihoz bőr baja van, vagy a biztosan atkát hozott a tenyésztőtől információ.

A sün is mint minden állat ( és ember ) vakarózik. Ennek nem kell feltétlen élősködő okának lennie. Néha csak jól esik egy kis nyújtózás és vakarózás. Megpróbálom néhány pontba szedni a:
-Miért hullik ki 1-1 tüskéje a süninek,
-Miért vakarózhat a süni,
-Mikor kell orvoshoz fordulni mert valóban élősködő van a süniben.

  Először írnék a vakarózásról: Kölyök 2-5 hónapos kor közti süninél okozhat gyakoribb vakarózási ingert a tüske váltás. Ahogy minden szőrös állatnak ( a tüske módosult szőr ) a süninek is váltania kell mind a tüskéjét mind a szőrét. Ez kisebb vakarózással járhat. Amikor hirtelen nagyokat nő a süni, a bőrnek is nyúlnia kell ami szintén viszketést válthat ki. Ha semmit nem észlelünk a bőrén, nem száraz nem sebes nincs benne bogár akkor nem lehet nagy baj. Ha a bőr korpa szerűen hámlik és száraz az is okozhat viszketést. Viszonylag könnyedén megszüntethető a bőrszárazság egy kis olajjal. Erre a legcélszerűbb a szórófejes változatot venni, könnyen kezelhető és gazdaságos. A sima olajjal az a baj, hogy nehezen adagolható és körülményes a tüskéket kerülgetve eredményesen mindenhol bekenni. Az aloe a legmegfelelőbb és természetes.
 Okozhat viszketést a forgács és az alom is. Ez szélsőségesebb esetekben allergiát is kiválthat. Ilyenkor célszerű lecserélni az addig használt almokat de ha van rá lehetőség egyesével, hogy kiderüljön melyik okozza az allergiát süninknél. Javasolt az ilyen érzékeny egyedeknek a bükkfa forgács. Mivel nagyon szeretnek a friss macska alomban hemperegni a sünik, így nem meglepő ha utána meg is kell vakarózniuk, ahogy a poros alom a tüskék közt ragad. Ugyan így a túl poros forgács is viszketést okoz. De ha nincs sebesre vakart felület a sünin és nem pattogzik ki a bőre tőle akkor nem indokolt az azonnali alom csere a pórtól való viszketés természetes. ( én is viszketek tőle és tüsszögök ahogy a sünik is szoktak ).

 Tüskehullás: Kölyök süninél szintén a 2-5 hónapos kor között esedékes a fenn említett tüske váltás. Átlagosan 1-2 tüske mindig cserélődik, azonban amikor elhagyják a kölyök tüskét akkor ez látványosabb mennyiség. Nem feltétlenül kell pánikba esni. Szintén érvényes az említett seb vizsgálat. Ha semmi nem látszódik a bőrön, nem érezzük az atkára jellemző, jellegzetes gümőket a bőr alatt akkor nem kell izgulnunk.

 És akkor a kevésbé kellemes része jön. Mikor is kell komolyan venni a vakarózást.
-ha bogarakat látunk sünink tüskéi közt,
-ha sebes a bőre,
-csomókban hullik a szőr és/vagy a tüske,
-ha apró gümőket észlelsz a süni bőre alatt.

 Bogár: Ha bogarakat fedezünk fel a süniben akkor le kell fújni bogárölővel. És ezt pár alkalommal ismételni. Esetlegesen ha olyan közegben mozog a sün, hogy ez előfordulhat gyakrabban akkor megelőzésként is használható. Azt a sünit aki gyakran van kinn kertben a sűrűbb féregtelenítés mellett védeni kell a külső élősködöktől is, első sorban a kullancstól.

  Ha a süni bőre sebes akkor ezt okozhatja bőratka és gomba is amit valószínűleg elvakart. Ilyenkor célszerű állatorvosnak megmutatni. DE!!! Figyelni kell milyen szurit kap. Mivel nem rágcsáló az ivermectin szuritól akár el is pusztulhat a süni. Ha ilyen helyzettel találkoznék, kezdetnek vennék Nizoral sampont amibe 2-3 naponta a sünit meg kell fürdetni. Vigyázva, nagyon csípi a szemet ha bele megy. Ha gombával van dolgunk akkor a sebes felületet lehet gombaölő krémmel kezelni 2-3 alkalommal naponta.

  Ha hullik a szőr és/vagy a tüske akkor valószínűbb, hogy bőratkával, rühatkával van dolgunk. Az utóbbi emberre is szeret átmászni. Szintén elsődlegesen a fürdőt javaslom. A szurit csak akkor ha nem javul.

 Az atka könnyedén felismerhető már kezdeti állapotban is. A bőr alatt apró kis gümőket lehet érezni. Süninél ezt a hason lehet érzékelni ahol szőrös. Ha úgy ítéljük, hogy nagyon hullik ( csomókban, foltokban ) a szőr és/vagy tüske akkor ezzel az egyszerű vizsgálattal kell kezdeni, ha gyanakszunk orvossal meg kell erősíttetni, hogy valóban erről van e szó.

Nem minden esetben kell tehát megijedni ha kedvencünk elhullajt egy-két tüskét :)

Melly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése