2011. január 27., csütörtök

Hogyan közelíts a sünidhez...

 Gyakori, hogy elviszik a gondosan kiválasztott sünikét tőlem és már másnap, de van, hogy néhány óra múlva hívnak, hogy: "-Jaj, nálad olyan szelíd volt, nem gömbölyödik ki, mit csináljak? "

  Sok honlapon az olvasható, hogy 48 órát hagyjuk a sünit békén, hogy megszokja az új helyét... na ezt mindenki felejtse el. Mi így tettünk első süninkkel. Minek eredményeképpen 48 óra múlva már egy dermedt hógolyót foghattunk mert elő ugyan nem bújt. Hetekig csak onnan tudtuk jól van, hogy a kaja elfogyott és ki is jött szépen :)

  Célszerű már eleve úgy elindulni a süniért, hogy azokat a dolgokat vinni ( sapka, nyuszi bújó, görénybújó, rongy stb ), amiket a süninek szánunk. Otthon ezzel a már az úton belakott bújójával együtt betenni az új helyére. Célszerű előre elkészíteni neki a tálkáját és a vízét. Nálunk minden süni élelem csomaggal indulhat haza az új gazdival, ami fontos, hogy a jól megszokott ízek is vele legyenek, illetve ha mindenből vadi újat kap könnyen hasmenés lehet a vége ami elég hamar kiszáradáshoz vezethet egy ilyen pici állatnál. A tenyésztőtől kapott tápot össze kell keverni eleinte azzal a táppal amit adni szeretnénk neki.

  Ha a süni felfedezte fél órában az új helyét esetleg eszegetett pár falatot, elvégezte kis és nagy dolgát akkor bátran és határozottan vegyük őt ki a helyéről, le lehet tenni a földre is akár, hogy had ismerkedjen a hellyel és esetlegesen a többi házi kedvenccel.

 Az első nap így zökkenőmentesen el is szokott telni, de más napra morcos és undok énjét mutathatja a kicsi. Ilyenkor sem szabad ráhagyni, hogy majd elmúlik neki, nem nem múlik el csak rosszabb lesz. Ki kell őt venni, ha nagyon ellen áll akkor kesztyű vagy rongy segítségével, de ezen eszközök használata maximum erre és ennyi ideig javasolt használni ha nagyon muszáj. A süninek nem jó ha ezt szokja meg, nem lesz kontaktusa a gazdájával ha folyton csak a kesztyűt érzi. Ha nagyon nem akar barátkozni, lehet próbálkozni a pocakján keresztül élő élelemmel, pl lisztkukaccal vagy gyászbogárlárvával. Eleinte javasolt csipesszel adni neki, mert amíg kicsi esetleg izgalmában ahogy kapkod elmérheti a mocorgó kaját és egy ujjat harap. :) A labda is sokszor beválik. Szeretik a csörgőslasztikat és játékokat.

  A lényeg a rendszerességen van, hogy minden nap törődjünk a süninkkel 20 percet. Ha elhanyagoljuk és csak bedobunk neki kaját és ennyi vad lesz és ellenséges.
És mi van akkor ha a süni harap? Ha ő akar lenni A Főnök??? Nos erről legközelebb...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése