2011. június 10., péntek

A sün végtermék...

Pánik, túlaggódás vagy valóban baj van?

Ma egy olyan témát hoznék fel, ami nap- nap után riadalmat kelt, szerencsére többnyire feleslegesen, és ez a dolog: a sün kaki.
Első sün gazdik, de sokszor a tenyésztők is úgy érzem kicsit túlreagálják ezt a kicsit folyékonyabb, kicsit zöldebb, kicsit más a kaki dolgot. Persze én is a jobb félni mint megijedni elvet vallom, de ha minden kakitól hanyatt homlok orvoshoz rohannék...

Első lépésben kitérnék arra amikor a kaki nem megfelelő keménységű, kicsit zöldes... nyálkás talán... Frissen, új környezetbe került süni esetében természetesen olyan sok tényező közre játszik, hogy nem csoda ha a süninek megy a hasa. Új szagok, új emberek, új hely, új tálka... Új Élet. Ezt meg kell emészteni. Pláne amikor egy kölyök süni egymaga marad. Magamat alapul véve, a kis süni a testvéreivel lakik egy helyen ha már el vannak választva akkor is. Elég nagy váltás nekik egyedül maradni. Teljesen normális, hogy stresszel és hát megy a hasa. Ez van olyan süni akinél hetekig is eltart. Ha semmilyen más tünetet nem észlelünk ami bajra utalna meg kell támogatni egy kis probiotikummal ami a stressz álltal felborult bélflórát kicsit gatyába rázza.
 Második lépésben gondolni kell arra is, hogy bár a süni evett magától már azért ha a mamival lakott még, simán lehet, hogy szopizott is. És akkor bizony az a végtermék zöldes lehet. És az is okozhat stresszt neki, hogy egyik pillanatról a másikra minden új körülötte és még a megnyugtató cicizésnek is vége.
Aztán itt a víz probléma. Nem mindenhol egyforma a csap víz. Könnyen okozhat folyamatos hasmenést egy keményebb vagy klórosabb víz mint az amit addig kapott. Erre érdemes figyelni. Minden esetben jót tesz egy kis probiotikum. De ha úgy érezzük vagy tudjuk, hogy otthonunkban gáz a csap víz, igazán nem nagy költség venni egy üveg ásványvizet a süninknek.
Aztán, nem szabad elfeledkezni a túl sok színes és alutasakos és aszpikos élelemről. Ezek mind mind okozhatnak bélflóra felborulást, híg székletet és elszíneződött székletet. Nem véletlen kell a sünit prémium táppal etetni és abból sem mind megfelelő. ( Mindenki hisz a saját tápjában, de azért meg kell azt vizsgálni, hogy valóban az e a megfelelő ). Ahogy a kutyánál is a pocsék minőségű ( 10-15 kg CSAK 3000 ft ) táptól a kutya sokat és büdöseket csinál, a süni is a rossz minőségű táptól sokszor és szagosat kakil. Ez mindenképpen jel kell legyen a gazdának. Sem junior sem idős kutyának való sem pedig light táppal nem célszerű a sünit etetni. A junior zsíros, a másik kettő pedig összetételében nem biztosítja azt amire egy egészséges sünnek szüksége van.
 A túl sok fehérje bevitel is okoz hasmenést és zöldes székletet. Ilyenkor a legjobb kis időre a száraztáp és víz kombinációt adni 1-2 napig. Szintén meg lehet támogatni probiotikummal, de nem szükséges ha csak ennyi a baj.
Természetesen ellés előtt és után a hígabb széklet normális.

És akkor térjünk rá amikor a kaki nyálkás, kásás és valóban baj lehet:
Ha a kaki nyálkás és csak nyálka jön a süniből akkor valószínű egy csúnya bélgyulladása van, valószínűleg élelemtől. Ilyenkor természetesen orvoshoz kell vinni, de nem egy 3-4 alkalmas lórugás antibiotikum a megoldás mindig. Természetesen vannak esetek amikor csak ez az egyetlen megoldás. Akkor van baj, ha a kisállatunk, levert, gubbaszt, fogy rohamosan, ki van száradva ( bőrpróba ), nem eszik és nyálka a széklet.
Ha teljesen normális a széklet és a végén van nyálka, azt okozhatja szimplán erőlködés és egy kis bélflóra felborulás. Sajnos ez gyakori náluk nagyon ügyelni kell az élelmezésükre és nem véletlen mondják a rovar és bogár mennyire fontos a süni élelmezésében. Megoldható élő eleség nélkül, de azért nem az az igazi. Egy kis lisztkukac szerintem minden undorodás és félelem mellett megoldható.
Amikor kásás és neon zöld vagy fehér a széklet az mindenképpen fertőzésre utal. Célszerű megmutatni orvosnak. Rengeteg hatásos dolog van ami adható a süninek ilyenkor, hogy ne kelljen azonanl szurkálni. MÉG NAGYON HATÁSOS VITAMINOK IS VANNAK! Nem kell feltétlen jó drágán vitamin koktélt szúratni a süninek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése