2011. június 27., hétfő

Mért fontos és KELL féregteleníteni a sünit...

 A sünit féregteleníteni KELL. Ahogy kutya is a sün is lehet férges. A sünre általánosságban ugyan azok a férgek jelentenek veszélyt mint a kutyára. Lentebb összeszedtem azokat a férgeket amik megtalálhatóak a sünben is.
  Azt tudni kell, ha az anya sün féreg mentes akkor a kölykökben sem lesz, azonban ha az anya hordozó akkor vemhesség alatt átadhatja őket a kölyköknek akár az anyatejen át.
  Személyes tapasztalatom szerencsére nincs, férges sünink nem volt és mivel rendszeresen féregtelenítve vannak így nem is szabad, hoyg legyen bennük. Azonban a süni össze is szedheti a férget a kiengedjük fűbe a kertünkbe vagy magunkkal visszük parkba, idegen helyen letesszük a földre. Ilyenkor javallott a gyakrabb féregtelenítés.

 Elsőként említeném a szívférgeket. Szerencsére hazánkban nem túl gyakori, de mivel szúnyogok terjesztik így a védekezés is nehézkes, szúnyog mindenhol van, sokszor a sünt sem kíméli. Elsősorban vízparton és erdőben vannak fokozott veszélynek kitéve a sünök ( a kutyák ) ennek a féregnek.
 A Szívféreg ( Dirofiaria immitis ) fehér színű fonalféreg. A nőstény 25-28 cm, a hím pedig 10-15 vm hosszúságú. Elsődleges "gazdája" a kutya de minimum 30 állatfajban is előfordul, köztük a sünben. Képes embert is megfertőzni. A férgek nagyon apró mikrofilariákat "szülnek", ami a fertőzött állat vérében keringenek. 0,3 mm nagyságú, szabad szemmel nem láthatóak. Ezeket a 0,3 mm-es férgeket veszik fel a szúnyogok csípés során. A szúnyog belébe érve alakul ki a fertőző képes alakja, ezt fecskendezi a szúnyog a kutyába, emberbe, stb. A féreg elvándorol a tüdőartériába és a szívbe, itt válik felnőtté és megkezdi a szaporodást, újabb mikrofiliáriák jönnek létre és kezdődik minden elölről.Sokáig nem okoz tüneteket, de elszaporodva elzárhatja a vér útját a szívbe/tüdőbe és akkor nagyon gyors állapotromlás következhet be, ami az állat életébe is kerülhet.
 Tünetek: Kezdetben enyhe köhögés jelentkezik. Ez az első és legjellegzetesebb tünete. A fokozódó köhögés a betegség előrehaladtával nehezíti a légzést. A testmozgás fokozatosan egyre jobban megviseli a beteget, hamar elfárad, köhög. Egyre soványabb lesz. Ezt ájulás, vérköhögés és májzsugor követi. Esetenként hasvízkór is jelentkezhet. Ez a jobb szívfél elégtelen működése miatt alakul ki és a hasüregben felgyülemlik a víz. A sokat mozgó, aktív, sportoló állatokban a tünetek korábban jelentkeznek és súlyosabbak. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése