2020. január 17., péntek

Méhgyulladás, Pyometra (gennyes méhgyulladás)



 A méhgyulladás minden „lányos” gazdi rémálma. Aki nőstény sünt választ erre is fel kell készülni és ismerni a jeleket, hogy azonnal cselekedni lehessen és megmenteni a sünit. Ezek a kisállatok nem tüzelnek mint a kutya hanem ivarzanak 11-13 naponta, mely nem jár látható vérzéssel. Ez nagyon fontos. Még mindig van olyan szárnyra kapott tévhit. hogy a sün is vérzik… NEM! Ha vérzik akkor bizonyos, hogy baj van. Elsőre nehezen megállapítható laikus gazdi számára, hogy méhgyulladás vagy egy esetleges hugyuti fertőzés.
 Mivel ők egészen kicsi állatok és az ivarzási ciklus jóval sűrűbb mint egy kutyának a tüzelések közt eltelt idő, így a méhgyulladás lappangási ideje is drasztikusan csökken. A kutyák esetében akár hónapokig is eltart a kifejlődése, ez sünnél inkább hetekben mérhető csak. Hamar válik az állapotuk életveszélyessé.
 Vannak ráutaló jelek, melyek sajnos nem nevezhetők különlegesnek vagy azonnal erre vonatkozónak. Tünet lehet: több víz fogyasztás, gyakoribb vizelet ürítés, hasmenés vagy kisebb hányás. Mivel ezek a kisállatok ketrecben élnek így sokszor a tünetek észrevétele is nehézkesebb. Észlelhetőbb tűnetek sajnos már csak akkor vannak amikor sürgetőssé válik az azonnali bevatkozás. Ebben a szakaszban már étvágytalan a sün, szinte semmit vagy egyáltalán nem hajlandó enni, véres váladék, alvadt vér távozik, gubbaszt és fogyni kezd. Ilyenkor már inni sem iszik magától, így a legfontosabb ha nem is tudunk élelmet bele diktálni meg kell próbálni fecskendőből 1-2 óránként megkínálni vízzel, hogy a kiszáradást elkerüljük. Sok esetben még a vérzés jelentkezése előtt a péra körül zöldes színű a bőr.
 Állatorvos felkeresése szükséges, magától nem múlik el és otthoni körülmények közt nem gyógyítható. Az orvos mindenképpen kell, hogy csináljon egy ultrahang vizsgálatot melyen egyértelműen látszódik, hogy mennyi folyadék van a méhben és a méhszarvakban, hogy mennyire indokolt vagy sürgős a műtét. Vannak esetek, például egy tenyészállat esetében, hogy nem az azonnali ivartalanítást javasolja az orvos vagy választja a gazdi. Ilyenkor opció az antibiotikumos kúra mely megszünteti ezt az állapotot a legtöbb esetben. Ezzel próbálkozni kedvenc sünnel nem érdemes. Az antibotikum csak ideiglenesen szünteti meg, szinte 100%, hogy rövid időn belül újra vérezni kezd a kisállat. Sok esetben nincs is más lehetőség különben meghal a süni. Minél előbb cselekedni kell mert a máj és a vesék is roncsolódhatnak. Ha a műtétre várni kell pár napot akkor is javasolt adni neki az antibiotikumot ezzel nyújtható az idő amíg el nem tudják végezni a műtétet.

 Nagyon fontos, hogy olyan orvost válasszunk aki jártas kisállatok ivartalanításában, megvannak hozzá az eszközei is. A sünt kizárólag gázzal lehet biztonságosan altatni! Ha a vese és a máj nem roncsolódott visszafordíthatatlanul akkor 100% os a gyógyulás esélye és természetesen soha nem lesz már ilyen nemű probléma. A műtét során eltávolítják a méhet és a petefészkeket is. Ma már van lehetőség a laparoszkopos műtétekre is mely során csak a petefészkeket távolítják el. Ez azért előnyösebb mert így sok következményt küszöbölhetünk ki, mint például az inkontinencia és az elhízásra való hajlam. Ez azonban csak akkor opció ha teljesen ki van vizsgálva az állat és a méhe 100% ban egészséges, illetve akkor ha úgy döntünk az ivartalanítás mellett, hogy az állat egészséges… méhgyulladáskor már ez nem opció akkor el kell távolítani a méhet is a teljes gyógyuláshoz. Az ideális az lenne ahogy kutyáknál is egy bizonyos kort elérve minden gazdi aki nem szeretné tenyészteni a sünjét ivartalanítsa. A mai technikák és a megfelelő állatorvos kiválasztásával ez egy mondhatni rutin műtét. Nyilván ez anyagiakban nem olcsó (de nem is egetverően drága) de biztos lehet benne a gazdi, hogy többé nem kell aggódnia egy esetleges méhgyulladás miatt. Plusz ezzel hosszabbítja is a kisállata élettartamát.
 A mi orvosunk:
Dr. Tóth Klaudia
2600 Vác, Árpád út 37.
Szakterület: szemészet, szaporodásbiológia, ultrahang diagnosztika, Afrikai Fehérhasú Törpesünök gyógyítása.
 Forduljatok bizalommal hozzá, talán a doktornő keze alatt fordult meg hazánkban a legtöbb süni, nem csak méhgyulladással műtött sünit és sikerrel. Megvannak az eszközei és a felszerelése ahhoz, hogy ilyen apró állatokat vizsgáljon és operáljon!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése