2020. január 17., péntek

Fürdetés


A fürdetés sünnél is olykor szükséges ahogy a legtöbb hobby állatnál.
Nehezítés, hogy szúrnak.
😊 Ennek kiküszöbölésére a javaslatom a fogkefe mellyel el lehet távolítani a szennyeződéseket a tüskékről, amik olykor 1-1 habzás nyomán jól oda is tudnak száradni.
 Sokszor felmerülő kérdés a milyen gyakran kell vagy érdemes fürdetni őket. A helyes válasz az lenne, hogy évi egy vagy két alkalommal, de a gyakorlatban ez azért máshogyan néz ki. Egy világos vagy fehér sünnön minden meglátszódik, egy halfolt, egy kis cékla vagy csak a táp habosítva. Tehát a fürdetés gyakoriságát meghatározza az is milyen színű az adott állat, milyen gyakorisággal habozza össze magát, vagy mennyire hempereg bele mindenbe. ( számunkra sem mindegy és elhanyagolható szempont, hogy a tüskék tiszták legyenek, hiszen akaratukon kívül is megszúrhatnak, a bőr alá jutó szennyeződés pedig viszkető hólyagokat okozhat, amit sajnos sokszor tévesen allergiának ítélnek meg pedig nem feltétlen az, az allergiás reakció okozta hólyagok máshogy néznek ki és máshogy „viselkednek”. Ugyan ez igaz a karmokra is de ez majd egy másik doksi lesz).
Tehát a fürdetés gyakorisága mindenképp függ a sün szokásaitól és a színétől mindenképpen. Aztán nagyban meghatározza az is miben tartják. A homok vagy cica alom jótékonyan tisztítja őket ahogy hemperegnek benne, mert azt a legtöbb sün nagyon szereti. A poláron vagy kutya pelenkán tartott állatok tüskéje sokkal szenyezettebb pont ezért mert kizárólag a gazdi fürdetése szedi le róla az öntisztulás teljes mértékben el van vágva tőle. 

 Vannak esetek amikor már ott falba ütközik a dolog, hogy félnek a víztől. Nem lehetetlen hozzá szoktatni őket akár egy víz utáló kutyát.
Ha nagyon retteg a kisállat, érdemes megnyitni a vizet és a folyó víz mellé betenni őt a csapba anélkül, hogy bedugeszolnánk a lefolyót. Ne legyen víz a lábai alatt végig szilárdan érezze a talajt és a folyó vízzel öblítsük őt le és fogkefével óvatosan és rövid ideig súroljuk meg. Második alkalommal ha már kevésbé pánikol és nem akar minden áron menekülni kifelé meg lehet próbálni egy kis vizet gyűjteni a lába alatt és kicsit hosszabbra nyújtani a fürdést. Kevés sün az aki jól viseli a leengedett lavor vagy csap vízbe ha bele teszik. Valahogy nyugodtabbak ha csak úgy össze gyűlik a lábuk alatt a víz. 

 Elő fordul szeretet csomag a vízbe. Ezt sajnos sehogyan sem lehet kiküszöbölni. Sokszor javasoljuk is első körben ha a sünnek nincs széklete, hogy meg kell próbálni a fürdőt. A langyos víz segít a bélműködésen ezért is engedi el magát a vízben. Ez el kell engedni, ez előfordul és ahogy a kerékben sem itt sem veszik észre. 

 Mivel fürdessük?! Volt egy időszak amikor a leg célra vezetőbb a baba fürdető és sampon volt. Alapjában véve az elgondolás nem volt rossz és a kényszer sokszor szül kényszer megoldást. Még 10 éve alig lehetett tudni róluk bármit is, de ahogy egyre jobban megismertük őket nyilván valóvá vált, hogy sokminden jó nekik ami a kutyáknak. Viszont a baba samponok és fürdetők a kutyának sem jók mert a bőr Ph egészen más nekik is meg az embernek is. Van nekem egy nagyon kedves barátnőm aki sünizik is meg kutyakozmetikus is, ő javasolta a Dermilen nevű kutya sampont mely töményen és hígítva is használható. A legtöbb esetben nem is kell más nagyon a sampon rendben tartja.
Alapból minden sün bőre szárazabb, nekik ez alap. De van, hogy nagyon kiszárad, a víz alapból szárítja nekik, télen a fűtés miatt a száraz levegő is rátehet. Ezért van az, hogy nem minden száraz bőr és vakarózás allergia de erről is majd egy másik alkalommal. Ha nagyon száraz a sün bőre ezzel fürdethető akár hetente is míg be nem áll egy alap jó állapot. Aztán már nem kell ennyire gyakran. A fürdetések közti időben vannak könnyen használható praktikák a bőr szinten tartásához. 

 Aloe Spray: ez egy 10 éve felfedezett praktika, hogy a boltokban testpermetként árult híg olajat permetezünk rájuk. Ez jóval hígabb mint a klasszikus test olaj. Így nem tömíti el a polusokat és az aloe jótékony hatással van a bőrre. 

 Hal olaj: a halolaj rengeteg hasznos omega zsírsavat és E vitamint tartalmaz. Ez segít a szép bőr és szép tüske elérésében, folyamatosan táplálja. (vigyázva kell adagolni, konzultáljatok tenyésztővel az adagolásról mert túl nagy mennyiségben csúnya hasmenést okozhat).
SOHA nem kenjük a sünt például baba olajjal. Túl sűrű, eltömíti a bőr pólusait és nem tud lélegezni, komoly bajokat okozhat!!

 Soha ne felejtkezzünk el a megfelelő szárításról se. Ami sünnél nem egyszerű feladat. Nem csak úgy van, hogy megdörgöljük mint egy kutyát, cicát vagy egy bolyhos nyuszit. Nyáron elégséges lehet egykis törölközőbe burkolás, de télen muszáj kicsit jobban odafigyelni. Ha alkalmas rá a tüskés akkor be kell burkolni törölközőbe és üldögélni vele míg megszárad. Ha tűri akkor akár hajszárítóval megszárítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése