2018. március 6., kedd

A tenyésztők is emberek!!!

Köszönjük, mi is érző emberek vagyunk, össze tetszik keverni a szaporítókkal!!!

Eleinte elsiklottam ezek mellett a beszólások mellett melyek azt hivatottak a szememre hányni, hogy voltaképpen nekem db-db, tárgyként tekintek rájuk, a lényeg, hogy szüljön és egyéb kedves szösszenetek mely olyan emberek száján jönnek ki akiknek semmilyen körülmények közt nem adnék az állataimból. 

Mindig történik valami, és nem csak az érint meg minket is ami velünk és a saját állatainkkal történik, hanem az is ami a körülöttünk lévő barátokkal, ismerősökkel és ismeretlenekkel és állataikkal történik. A minap egy ismerős pár sünje hagyott itt minket. Igazából nem is ismertem olyan nagyon a sünit, velük sem vagyok napi kapcsolatban... de megviseli őket is engem is. Még este lefekvés előtt is eszembe jutott vajon elkezdett e enni, vagy sikerült e stabilizálni őt, mennyit használ az infi neki.
És nincsen mit mondani ilyenkor. Persze vannak vigaszt nyújtó közhelyek, mint az idő majd mindent megold... nem lesz jobb csak megtanulunk együtt élni a hiányával. 

És akkor jön egy ilyen ember aki a számba adná a szavakat, hogy nekem mindegy ám ha "megdöglik"(mondá ő így) egy akkor veszek másikat a helyére. Hogy mondhat valaki ilyet? És akkor utána megkérdezi, hogy szólok e ha lesz eladó kölyköm, majd csodálkozik, hogy elküldöm messzire. 

Nem vagyunk szaporítók!!! Érző emberek vagyunk akiknek minden egyes tenyészállat, idős állat, ivartalanított, kedvenc és beteg ugyan úgy fontos. Ugyan úgy szeretjük és ápoljuk. Nem kifejezetten a pénzért tenyésztünk!!! Természetesen nem tarthatunk meg minden kölyköt, csakis az alom legjobbját tartjuk tenyésztésben. A célunk a minél tökéletesebb küllemű és legegészségesebb sünök tenyésztése. Tenyészszemlén, kiállításon több bírónak mutatjuk meg saját tenyésztésű utódainkat. Átgondoltan létre hozva a párosításokat, mind típus mind szín tekintetében. Nem futószalagon gyártjuk a piciket. Sokszor már a szülők alapján választanak az érdeklődők, hogy melyik párosításból szeretnének kölyköt. Ha beteg lesz az állatunk vagy komplikáció lép fel ellés közben orvoshoz visszük és mindent megteszünk értük. Ha nagy a baj és nem tud sünként élni, elengedjük. Semmiképpen nem bántjuk vagy hagyjuk őket szenvedni.
Az egyesületi tagsággal együtt jár a szabályok betartása mely az állataink védelmében íródtak. Így a leendő gazdi biztos lehet benne, hogy nem elletik a tenyésztők rommá a nőstényeket és mindent megkapnak. 

Mi is emberek vagyunk! Szívvel és lélekkel mert máshogy ezt nem lehet csinálni. Olykor nevetünk de olykor sírunk ha történik velük valami negatív. El is veszítjük őket... ami igenis fáj és megvisel minket is. Hiszen az évek alatt a szívünkhöz nőnek ugyan úgy ahogy egy kutya vagy cica az ember szívéhez tud nőni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése