2018. február 16., péntek

Tenyészetből VS Csak szeretni kell minek a törzskönyv!


 A leges leges legidegesítőbb szerintem amit tenyésztő hallhat leendő gazdától (aki valószínűleg nem is lesz az) az, hogy nem kell neki, hogy törzskönyves legyen az állat, nem akar tőle semmit csak szeretni kell neki, kedvencnek.

 Sok éve próbálom már ész érvekkel elmagyarázni az embereknek, hogy nem csak azért kell törzskönyves állatot venni mert valaki tenyészteni akarja. Próbálom felvilágosítani az embereket, de vannak olyan megrögzött szaporító párti emberek amivel sosem tudok mit kezdeni, sokszor helyén kezelni sem, mert felháborít mért nem értik meg, hogy mennyi kárt okoznak azzal az egész fajnak, hogy össze-vissza szaporított, beltenyésztett, agyon ellett anyáktól vesznek kölyköt, akik sokszor nem megfelelően vannak élelmezve és tartva.

 A leggyakoribb, hogy a tájékozatlan gazda jelölt a tájékozódás helyett, feleszi magát egy hirdetési oldalra és megveszi a legolcsóbban kínált kölyköt, törzskönyv és minden nélkül. Lebonyolítják az üzletet aztán többé nem is hall az eladóról. Nulla információval rendelkezve lesz gazdája egy sünnek, miről aztán mindenféle csatornákon keresztül faggatja, nyaggatja az embereket, ahol is többnyire mi tenyésztők adunk neki választ amit vagy megfogad, de gyakoribb, hogy nem fogad meg és a saját feje után eteti rosszul és tartja rosszul a szerencsétlen állatot.

 A mai világban a legkézenfekvőbb lenne rákeresni a tenyészetekre, érdeklődni a kölykök után. Sokszor a leendő gazdáknak azonnal kell! Nem várnak! Holott egy tisztességes tenyészetben (ami nem gyár) nincsenek folyamatosan elvihető kölykök. Egy tisztességes tenyészetben 1-1 színre, 1-1 alomra, kölyökre várni kell. Egy rendes tenyésztő igényli a kapcsolatot, hogy érdeklődjön a leendő gazdi, hogy legyenek kérdései, hogy látogassa meg a babát ha van rá lehetősége.
 Ma Magyarországon van lehetőség egyesületen belül regisztrált tenyésztőktől vásárolni. Ami azt jelenti, hogy törzskönyvezett, egyedileg jelölt kölyköt kap és ezzel a tenyésztő garanciát is vállal az állatért, leginkább azt, hogy igen ez az állat valóban tőle származik. Az egyesületi tagság biztosítja a gazdát is arról, hogy nem potenciálisan beteg vonalból született a kölyök,  hogy a szülei tenyésztésre alkalmasak, hogy az anya nincsen agyon elletve, hogy megfelelő körülmények közt élnek a tenyészállatok.

 Sokszor keresnek meg úgy, hogy mennyiért adom kevesebbért törzskönyv nélkül, meg nekik a papír nem számít nem akarnak ők tőle semmit. Ilyenkor próbálom elmagyarázni, hogy miért is fontos az, hogy legyen származási lapja a kicsinek. Nem adom oda papírok nélkül és chip nélkül. 1. mert egyesületi előírás, 2. mert hiszem, hogy ha mindenki kizárólag törzskönyves állatot venne akkor nem lenne annyi kidobott állat, legyen ez kutya, macska, sün vagy tengerimalac...

 Minden sünt csodaszépnek hirdetnek, de amikor egy hozzáértő tenyésztő ránéz és látja, hogy jesszus milyen a formája, milyen a feje (mint egy patkánynak), hogy lapátok a fülei és még színhibás is... komolyan néha sírni tudnék, hogy milyen össze-vissza kutyult és kevert és rosszul szaporított állatkát árulnak és ki tudja milyen rendellenességekkel bennük amik elsőre nem látszódnak.
 Persze nem mindenki ért hozzájuk, de amikor a legrondább állatra amin látszódik, hogy hát minden irányból rossz szaporítás, hogy mindennek kinéz csak nem sünnek akkor azt agyon magasztalják az emberek és dicsérik, míg egy szinte tökéletes kölyök ami akár tenyésztésre is megállná a helyét, nem kell senkinek... jah mert nem csúnyácska és még drága is... na meg csak szeretni kell nem akarnak tőle semmit.
 Ha mindenki arra nevelné a gyermekét, hogy igenis nem veszünk bizonytalan származású állatit ezeknek az embereknek akik csupán csak kizsákmányolják az állatokat leáldozna végre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése