2015. január 12., hétfő

Összegzés 2014


 Sikerült ide is eljutnom, igaz már 2015 van pontosan 12 napja.

 Nem is tudom hol és hogyan kezdjem idén a beszámolót. Sok minden történt, rossz és jó egyaránt. Talán azzal kezdeném, hogy NEM adtam fel. Még mindig egy jó kis állomány tulajdonosa és gazdája vagyok. Sokan, sokféle kép próbáltak elgáncsolni, de itt vagyok. (és már 2015-ös babákat is leshetek ahogy növekednek).

 A tavalyi év sem volt zökkenőktől mentes, de a sok bosszantó és szomorú dolog mellett sok sok jó is szerephez jutott. Az első talán az lenne amit említenék, sikerült kicsit jobban rákoncentrálnom a világos és főleg az apricot színre.  Kicsiny hazánkban annyira nem értékelik eme törekvésem, mindenki sötét "vad sün színűt" keresnek. Így a kölyök szinte 100%ban külföldre kerültek. Dylennek akit még 2013-ban importáltam Németországból csodálatos kölykei születtek. 2014-ben ősszel Fynn és Paula érkezett Németországból. Ők is ezt a világos/apricot vonalat erősítik nálam. Fynn egy alom apukája azóta, Paula most várja első almát. Az apa Dylen. Nagyon izgatottak vagyunk.

 Ami a "vad sün" színt illeti, a 2014-es év sem hozott változást a kamu fekete sünök terén. Rengeteg dark grey és salt&pepper sün került eladásra algerian blackként. Emellett szörnyű nézni ahogy egyre több az önjelölt kis "tenyészet" ahol is még csak arra sem veszi a fáradtságot a "tenyésztő", hogy ránézzen, megkérdezzen néhány tapasztalt tenyésztőt, hogy milyen színű is a kölyke. A sötéteket eladja dark greynek vagy salt&peppernek a világosakat cinnamonnak azt kit érdekel.

 Sajnos a törzskönyv nélküli helyzet sem változott sokat, ha lehet még annyival is rosszabb lett, hogy olyan tenyésztők akik adtak már nem adnak, akik rendesen színvonalasan tenyésztettek már nem teszik. Pénz beszél-.- tiszta sor csak hányok tőle.

 Egyesületi szinten is vesztettem embereket... vicces hogy tenyésztőből szaporító lesz és Önjelölt vádaskodó... a lojalitást messziről sem ismerő emberkék. És amikor ehhez egy állatmentő segéd kezet nyújt! Hát... erősen megkérdőjelezhető az egész rendszer!

 Az elmúlt évekhez képest még kevesebb almot vállaltam mint tavaly. Hogy miért? Mert nem eladásra tenyésztünk ahogy ezt annyiszor írtam és mondtam már. Arra törekszem továbbra is, hogy a sünjeink szépek, egészségesek, törpe méretűek legyenek.

 Idén is szeretném néhány új sünnel gazdagítani a tenyészetet és a mintára tenyésztést is folytatom.

 Továbbra is járunk kiállításokra és örömmel látom, hogy egyre több gazdi is szívesen elhozza sünjét hozzánk. Sajnos még mindig az a csodálatos, ostoba magyar szokás dívik, hogy ha nevezek sünt és nyer (nem én bírálom természetesen hanem más és még csak oda sem megyek) akkor csaló vagyok, házibajnokság és egyebek. Ami azt eredményezi, csak nekem nincsen eredménye az állataimnak :( De le kell nyelnem a többiek és az egyesület érdekében. És akkor néhány képpel zárnám soraim, tartsatok velünk 2015-ben is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése