2014. május 4., vasárnap

Árak

Mostanában újra elharapództak az olcsó sünök, sok alom egy rakáson és olcsón ki kell szórni kell a hely jön a következő alom. Aztán meg itt vannak a hobbira vett 1-2 sünös 1 almos " tenyésztők" akik felkészületlenek és tapasztalatlanok csomó hibát elkövetve és butaságot javasolva a gazdáinak.
És természetesen mi/én akik hosszú évek óta foglalkozunk a sünikkel egy bizonyos színvonalat betartva, fejlődve folyamatosan, kapjuk a válasz leveleket, hogy ó 25.000 nekem nagyon drága azt hittem pár ezer csak.
A sün nem tengerimalac akinek veszünk egy kis zöldséget és kész ( amúgy a tengerimalac tartása is megkövetel egy bizonyos színvonalat és nem olcsó ha az ember normálisan tartja ).
De a süni még egy kicsit drágább dolog mint a rágcsálók.
Aki nem tudja megvenni, össze spórolni a vételárat hanem azonnal és minél olcsóbban kell az hogyan akarja 6-8 éven át tartani egészségben ezt a kis állatot aki ha megbetegszik is pénzbe kerül. 

Az én sünjeim valóban drágábbak mint az ország többi tenyésztőjénél. ( nem mindnél de tartok egy árat ami korrekt egy sünhöz mérten ). Nem tucatra tenyésztem és nem az eladás a fő profil. Tenyésztő vagyok akinek a faj fejlődése és a minél szebb és egészségesebb egyedek tenyésztése a célja. Nem megélhetést ad hanem egy hobbit a sünizés.
Az én sünjeim egyedileg jelöltek ( chip ) ami azt jelenti, hogy bármikor bárhol leolvasható és beazonosítható, hogy milyen vérvonalból származik, ki a tenyésztő, hogy az MTTE-nél regisztrálásra került. Az MTTE ad törzskönyvet nekik melyen minden adatom szerepel ahogy a kölyök minden adata a legjobb tudásom szerint. Bármikor rendelkezésre állok ha a sün gazdiknak kérdése kételye vagy csak mesélni valója van. Nem csak addig törődöm a gazdikkal amíg megveszik kedvenceiket. És viszont is elvárom, hogy ha a gazdáimnak valami gondja van ne egy másik tenyésztőhöz menjenek el hamis panaszokat tenni. Nagyon dühít amikor egyes tenyésztők harsogó írásaiból kell megtudnom, hogy nem segítettem, holott a gazdi meg sem keresett.

Garanciát nem vállalok állatra. Nem is lehet egy élőlényre akivel bármi történhet ami 90%ban nem is a tenyésztő hibája. De sajnos az orvosok is szeretik azzal lerázni az embereket: tenyésztési hiba, tenyésztőtől hozott atka, gomba stb. Pedig sok esetben maga a tenyésztő 2 perc alatt kvázi ingyen segít megoldani a problémát. De állatra garancia NINCS! Amelyik tenyésztő vállal garanciát állatra... ( elég morbid 2 év garancia, ha beteg vissza viszi garanciába ami azt jelenti ingyen meggyógyíttatja a sünt akkor is ha a gazda hibája az adott betegség ).
Ellenben, bármikor bármelyik süngazdim ha gondja van elér e-mail, face, telefon. Legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni, ha nem tudok akkor javasolni tudok orvost, mert én nem vagyok állatorvos és sokszor látatlanban nem lehet mit mondani.
Ha valakinek meghal a sünje akkor szeretem én eldönteni és az adott gazdival megbeszélni ha szeretne másikat vagy hogyan szeretné a másikat illetve adok e neki. Ez emberibb mint a garancia, nem lehet egy állatra általános garanciát szabni. 

Drágák a sünjeim ... nem adom oda bagóért. Én magam is drágán veszem az import állatokat akiknek a vérvonala sokat ér, sokat ér, hogy rendesen tenyésztem őket, hozzáértéssel, tapasztalattal. Én nem dollár jeleket látok a süniken hanem kisállatokat akikért sokszor fáj a szívem amikor gazdihoz kerülnek. Én sem alkudozom amikor egy állatot meg akarok venni.

Az ország jelenleg legrégebbi tenyésztője vagyok. Olyan származásokkal ahol már 8-9 generációt is fel tudok mutatni és ennek bizony ára van. Nem elvetemült csak ami megillet egy sünit. Mélyen elítélem a vaterán és a licitre árusítást. Nem szeretek orrba-szájba apróhírdetni és a face csoportokat sem rakom tele a hirdetéseimmel. Ennek köszönhetően elkerülnek mostanában a 3 gyerekes munkanélküli/leszázalékolt anyák. Akiket én nagyon sajnálok és elhiszem, hogy a gyerekek sünit szeretnének, de nem valószínű, hogy úgy tudják majd élelmezni hoyg ne legyen esetlege vitamin hiánya vagy ha megbetegszik miből viszik orvoshoz. A kisállat mondjuk úgy egy luxus akit ha magunkhoz veszünk meg kell neki adni azt amire a teljes és egészséges életéhez szükség van. 

A sünjeim ára a színűktől és a vérvonaluktól függ. A legdrágább 45.000 a legolcsóbb 12.000. Aki tőlem választ sünit e két érték közt fog találni. A különlegesebb minták és a ritkább színek a drágák. Egy átlag szín és minta 22-25.000 közt. És ehhez megfelelően tartom őket, rendes élelmet kapnak nem olcsó tápot és nem olyat ami árt nekik kapnak, rendes ellenőrízhető származási lapot, chipet és baba csomagot kapnak. ( bár nem is értem ezt a baba csomag hisztit, mikor kapom a kérdést és mi van a csomagba?? Mert ettől függ megveszi e? Vegyen külföldön max egy marák tápot kap, a tenyésztő nem ajándék boltos. A garancia nem a baba csomagban van ). 

Ezek ismeretében aki még is minket választ várjuk szeretettel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése