2013. szeptember 1., vasárnap

Chipezés



Sok megtévesztő információ látott a napokban napvilágot. Ezeket szeretném kicsit korrigálni és érthetővé tenni.
Egy tenyésztő hirdetésében megjelent, miszerint Ő chipezett sünt árul, DE achipezés ára a gazdát terheli mely 5500 ft. Ez így önmagában is meredek. A Chipezés árát magába kell foglalnia a sün árának. Természetesen lehetnek extra körülmények, de ha egy 6 hetes sün kerül ki egyenesen a tenyésztőtől annak költsége mindenhogy őt terheli. Pl: a kutyák származási lapja és chip ára is a tenyésztőt terheli. Eleve az egyesületnek is úgy adják le és fizetik a származási lapokat, hogy a kettő egymástól nem elválasztható és nem szabadon választható. Átlagosan maximum 3500 ft egy chip!
A másik ilyen eset, melyben egy másik tenyésztő kifejti mennyire felesleges egy sün chipezése és ennek a traumának való kitétele:
Természetesen jelenleg még mindenkinek szíve joga ezt leírni és így gondolni,de: el kell azért mélyebben gondolkodni, hogy vajon valóban ez e a megfelelőgondolkodás.
A chip nem GPS, nem arra szolgál ha sününk elveszik megtaláljuk. A chip szerepe ennél több. Azok a sünök melyek az MTTE származási lappal és emellett chippel is rendelkeznek mind nyomon követhetőek az adatbázisunkban. Mind a felmenők mind az utodok. Megjelent az említett irományban az is, hogy aki csalni akar csalni is fog. Ami így is van egészen addig míg ezzel nem kell elszámolnia. Amikor egy olyan ellenőrzött körülmény közt születik alom mint az MTTE ahol odafigyelünk egymásra, és egymás kölykeire, ahol kiállítás keretében ( ahol is chip olvasás is történik minden esetben illetve szúrópróba szerűen )bemutatásra kerülnek az állatok, ott elég hamar kisül ha bizonyos 2 sünnek X színű kölyke születik ami kvázi nem is lehetne. Ha kétség merül fel a géntérkép lehetősége még mindig adott melyet a gazdának KELL állnia vagy az adott sün /alom nem tenyészthető az egyesület keretein belül míg ki nem derül, hogy valóban azok e a szülők akik a papíron szerepelnek. Ha chip van a sünben csalásfelmerülésénél sem lehet egy nagyon hasonló sünnel elcserélni annak érdekében,hogy pl a vizsgálat előnyös eredményt hozzon.
Aztán itt van az a tény, hogy attól, hogy valaki írt egy könyvet még nem jelenti azt, hogy az egy szent írás.Természetesen akinek az annak szíve joga ajánlani… én nem fogom, mindenkit lebeszélek róla. Inkább kérje a sünje tenyésztőjének a személyes tapasztalatait és tanácsát. Minden kölyök és minden sün más, vannak általános sémák, de ráhúzni nem lehet minden állatra átlagosan. Persze vannak alap dolgok melyeket minden leendő gazdinak elmond a választott sün tenyésztője. A könyv jó dolog…de ez esetben annyira nem, hogy szembe állítsuk egy chipezés fontosságával.Akinek nem csak sünije van az többnyire tisztában is van ennek fontosságával. A teknősöknek is kötelező a chip egy bizonyos méret felett, a kígyók és hűllők többsége is chippel rendelkezik. Említve a nyuszikat akik szintén jelőlendőek chippel vagy tetoválással. Nem sorolom tovább hisz aki nem akarja érteni és csak azt kántálja felesleges úgy sem tudom meggyőzni és nem is akarom.
Az MTTE minden tagja  változatlanul egy központi törzskönyvezéssel és chippel adja át a kölykeit az új gazdinak,melynek összege a tenyésztőt terheli és a sün vétel ára tartalmazza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése