2012. január 31., kedd

Vemhesség

 Amikor úgy döntünk kis süniket vállalunk az első lépés a tájékozódás kell legyen. Mindenképpen kérdezzetek meg tapasztaltabb tenyésztőket akik több féle vemhességet láttak már, miből lehet tudni, hogy a nőstény valóban pici süniket hord e a szíve alatt.
 Az első időkben, ami kb a vemhesség fele semmi nem látszódik. Nem is szabad az első perctől híznia. Amikor az első 14 napban hízik a sünink jelentősen akkor gyanakvásra ad okot, hogy a pároztatás nem volt sikeres.  A párzás alatt többnyire mind a 2 süni lead az alap súlyából.
 Az vemhesség fele az összetevéstől számított kb 20.nap. Igaz, hogy átlagosan 36 napra jönnek világra a kicsik, de a 20. nap körül indul látványosabb változásnak és hízásnak a nőstény. Ilyenkor kezd változni a járása, elkezd jóval többet enni, esetleg megeszik olyanokat amit addig sosem. A morcos sünből kedvesebb lesz, a kedvesből meg sistergős. :) Mindenképpen jelentkeznek ezek a változások.
 Fél idő után, azt szoktam mondani a 22-25. naptól illendő rohamosan híznia az anyának. Ez napi 20-30g-ot is jelenthet. Ilyenkor már egyértelműen elkülönül a cici a szőrtől és egyre inkább megtelik tejjel.


 A 30. nap körül még teltebbek a cicik és merevem elállnak a szőrtől.

 

  Az, hogy mekkora a süni hasa az nem lényeges információ, hiszen nem is nagyon lehet túl nagy és nem gátolhatja a mozgásban. A természetben nem tudnak fenn maradni ha lelassulna és védtelenné válna a vemhesség során. Van olyan anya akinél egyáltalán nincsen pocak és ebből nem is lehet következtetni a vemhességre. De van olyan is, hogy egyértelműen látni, hogy van hasa.



 Az utolsó napokban kemény a pocak, sok esetben kitapinthatóak a kölykök :) A hátsó ciciknél az alhas megereszkedik, ráncos lesz a sok tej miatt. Egyértelműen látszik már csak pár nap kérdése, hogy világra hozza a kicsiket.


  A sün formája is megváltozik: Íme egy kép hátulról.

 

 A vemhesség azért még a fitt süniknek is megterhelő és igénybe vétel. De az igazi terhelés számára az az 5-6 hét amíg szoptatja és neveli kölykeit. Ez a nagy számú almoknál még fokozódik. Számomra a 4 kölyök a pont ideális alom szám.

 És még egy kép. Ahol is egyértelműen látszik az anyán, hogy vemhes. Nyugalom árad belőle, de a szemei azért fáradtak :) és boldog is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése