2012. január 15., vasárnap

Sün súly Újra!!!

 Már régebben is írtam a sünik átlagos és tényleges súlyáról, arról, hogy a valóságban hogyan is van ez. Sajnos a helyzet egyre rosszabb ahogy én látom. Hogy miért?! Erről fogom írni. Érnek vádak és kritikák csak mert NORMÁLIS mérete van a  kölykeimnek. Szeretnék írni egy 6 hetes kölyök normális súlyáról is.

  Egy átlag felnőtt sün mérete 250-550g közt van meghatározva. Ez egy elfogadott és normális súlyhatár. Sajnos a magyar ember kutyája is nagy százalékban kövér, a sünje is :S Persze vannak nagyobb termetű és nagyobb súlyú sünik is de a zsír az zsír... az pedig rövidíti a kisállat életét akár évekkel is. És nem mindegy 3-4 vagy 8-9 évünk van a süninkkel.
  Ezt a gondot sok helyen úgy látom megoldani, hogy a súlyhatárt kitolják a leírásokban 700-800g-ig is. Így kész kezet mos, benne van a súlyhatárban.
 Azt kell átgondolni pl egy nőstény sünnél, hogy ha tenyésztjük vagy csak 1-1 almot szeretnénk tőle saját örömünkre, akkor ha eleve az a nőstény 600-700g-al kezdi a vemhességét vajon mennyi lesz a 35. nap végére. Számolni kell azzal, hogy az első vemhesség alatt felszedett súly egy része meg is marad. Ez átlagosan 40-100g közt van. Kevés az olyan süni aki az első vemhesség után teljesen a régi súlyát hozza. Nem mindegy milyen súlyon marad rajta. Természetes, hogy az első vemhesség során a lány alkata is változik.
  Ha nem fedezzük a süninket, akkor is ivarzik, akkor is dolgoznak a hormonok, simán lehet álvemhes a süni ami súlyfelszedéssel jár de vissza nem fogy...
  A súlyban mindenképpen szerepe van a jó élelmezésnek. Általában ebben nagyon meghatározó az a pár hét amikor még a tenyésztőnél van a kölyök, hogy mi az amivel elkezdi a szilárd élelem fogyasztását. A tenyésztő alapozza meg. Ha egy kölyök már hat hetesen 150 g lehet számítani rá, hogy nagy lesz, ha széles is akkor lehet rá következtetni kövér is lesz. Átlagosan azt mondom egy 100 g éppen elegendő egy hat hetes sünnek. Nem attól lesz egészséges vagy jó sün, hogy mekkora hat hetesen. A lényeg, hogy önállóan egyen, képes legyen ellátni magát és már ne szopizzon. Ha ez meg van akkor teljesen mindegy hány gramm.
  És a legfontosabb az élelem aminek szerepe van a súlyban. Fontos a zsír a cukor a fehérje is a sünnek. Nem szabadna azt gondolni, hogy minél magasabb a fehérje annál jobb a sünnek, mert ez így nem igaz. A túlzott fehérje bevitel ugyan olyan gondot okoz egy sünnél mint egy kutyánál. Talán pont ezért nem jött be nálunk a cica táp mert annak a fehérje tartalma és az összetétele kicsit másabb mint a kutyásnak. Nem szabad azt hinni, hogy teljesen meg kell vonni a zsírt és cukrot, hiszen mindkettő fontos szerepet kap, csak megfelelő arányban kell, hogy legyen. Néha meg kell kínálni kicsit édesebb és zsírosabb falatokkal is.
  Amikor túlsúlyos egy sün akkor sem célra vezető fogni és nyomatni neki a light tápot, szerintem egyáltalán nem szabadna nekik azt adni. Pont azok a fontos  vitaminok és tápanyagok nincsenek benne amire szükségük van. Mivel nagyon gyorsan vitamin hiányosak lesznek és lerobbannak így nagy veszélyét látom a light tápnak mint fogyis tápnak.

  A legfontosabb a jó táp megválasztása és az egyensúly megtartása. Minden esetben kérdezzétek a tenyésztőtöket, hogy ő hogyan etet és mit ad a süniknek. Ha nem tőlem vetted a sünöd de bármi segítség vagy tanács kell élelmezés vagy fogyi kapcsán, keressetek nyugodtan, bárkinek segítek.

  Az átlag törpesün mérete 250-550g.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése