2016. október 25., kedd

Futókerék


 Újabb futókerék cirkusz van kibontakozóban :(
 Már oly sokszor és oly sok felületen beszéltünk róla, hogy a kölyök sünöknek a futókerekezés nem ajánlott egész éjszaka. Természetesen mindig jelenik meg olyan magát "tenyésztőnek" kikiáltó futókereket forgalmazó önjelölt aki az eladás érdekében bármit felhoz, hogy eladhassa akár egy frissen elválasztott kölyök mellé.
 Most éppen a legújabb embereket megdumáló szlogen, hogy de Amerikában már 12 hetes kölyök mellé is melegen ajánlják... persze bandaháborúk is vannak Amerikában ami nem jelenti azt, hogy jó dolog itt nálunk is kéne... nem egyáltalán nem.
 Bármilyen kicsi is hazánk és bármennyire is nem tetszik ez a semmilyen egyesületbe nem tartozó szaporítóknak, igenis élen járunk azzal ahogy tartjuk, neveljük és ahogy egységes állományt hoztunk létre most már jó pár évvel ez előtt (amikor még ezek az önjelölt állatkereskedők azt sem tudták, hogy van törpesün). Azért mert valamit valahol a világban gyártanak, ajánlanak és árulnak nem biztos, hogy jó. A sün nem egy amerikai állat. Észak- Amerikában már elég régen kihaltak a szabadban élő sünök. Ezzel szemben Európa egy sünben gazdag kontinens... sajnos védelemre szorulnak a kihalás elől, de még vannak és azon vagyunk, hogy segítsünk nekik.
 A hobbi sün még mindig egy viszonylag új kisállatnak számít a tartás terén. Rengeteg a rossz információ, a meggyőződés és a pénz amit ezekben a kisállatokban látnak.
 Egyik ilyen az állandó futókerék cirkusz.
 Amikor egy állítólagos tenyésztő azzal áll elő, hogy igenis kaphat kölyök futókereket és mindenki más hülye csak ő kamion, akkor el kellene azon gondolkodni, hogy a gyermekeinket sem tesszük ki pl 3 évesen egy maraton lefutásának.
 NEM JÓ egy 12 hetes kölyöknek a futókerék. Én nem is javaslom nőstényeknek leghamarabb 4 hónapos (20 hetes), hímeknek inkább 5-6 hónapos kortól. Sokszor az orvosok is hajlamosak minden féle lábproblémára odavágni, hogy korai WHS (holott erre sincsenek konkrét bizonyítékok) ahelyett, hogy megvizsgálná. Sok esetben ez egy sima csonthártya gyulladás, ami NAGYON fáj az állatnak. Sokszor a sünik némán tűrik mert a vadállatok tudják elvesztek ha sírnak. A csonthártyagyulladást a hirtelen/gyors növekedés okozza. Ezért sem tanácsos például túl magas fehérje tartalmú táppal (KÖLYÖKTÁP) etetni őket a sok fehérje még gyorsabb növekedést eredményez, ami terheli a csontozatot és szintén kialakulhat csonthártya gyulladás és deformáció is. Pl amikor csúnyán ki vannak a sün mancsai fordulva, vagy extrán szétállnak a mellső lábakon az ujjak.
 A futókerekezés is túl nagy igénybevétel a fiatal szervezetnek. Komoly károkat szenvedhetnek és alapjaiban évekkel rövidebb életet élnek. Hiszen senki nem nézi meg milyen csont deformitásokat okoz a kölyök rugalmas csontozatában, a gerincében a korai nagy igénybevétel.
Az meg egyenesen ökörség, hogy hivatkozunk valamire ami egy másik földrészen van valahol Amerikában? Mi a garancia azok számára akik ezt elhiszik, hogy az a jó és nem az amit mi magyarok mondunk? Hiszen még mindig élen járunk a sünözésben. Kevés ország él olyan mozgalmas sünös életet mint amilyet mi próbálunk megteremteni. És mindezt jelenleg két egyesület működése szabályozza a maga maga módszere szerint. Nem az számít ki írt erről könyvet, vagy kinek van a legnagyobb állománya. Az számít mit tud felmutatni.
A jó tenyésztő az igazi tenyésztők tagjai egy egyesületnek, betartja a szabályokat, csak saját maga által tenyésztett kölyköt árul, nem felvásárolt egyedeket ad el sajátként, a tenyésztők TÖRZSKÖNYVEZETT kölyköket adnak oda, EGYESÜLET által törzskönyvezett sünöket!!! Az igazi tenyésztők nem  tukmálnak, futókereket, eleséget, könyvet, bogarat... stb, az igazi tenyésztők szeretetet, egészséget és hűséget árulnak és ezek mind mind benne vannak abban a kis tüske kupacban amit úgy hívunk: TÖRPESÜN.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése