2016. február 14., vasárnap

Tenyésztés VS. Szaporítás

A tenyésztés a faj jobbá tétele, nemesítése, tervezett párosításokkal, átgondolt munka, mely során megőrizzük a jó tulajdonságokat, erősítve, javítva azokat. A nem kívánatos és/vagy rossz tulajdonságokat „törlünk” ezzel.

Minőségi munkát akkor végez egy tenyésztő ha a gazdáitól pozitív visszajelzést kap, ha esetlegesen vissza tér, hogy újabb kisállatot vállaljon ugyan attól a tenyésztőtől. Visszaigazolás a kiállításokon elért eredmény is. A kiállítások megmérettetések, melyek nem kis energia ráfordítást és költséget igényelnek.

A tenyésztő feladata időközönként rákérdezni és a lehetőségekhez mérten ellenőrizni az eladott állatok tartási körülményeit, élelmezésének megfelelőségét. ( Sajnos ettől bele szólása nincsen, de felhívhatja a figyelmet, hogy nem ebben állapodtak meg az állat eladások-átvételekor ).
A Tenyésztő minden esetben egyesületi származási lappal adja el kölykeit akik egyedileg transzporterrel (chip) jelölve vannak és rögzítve az adatbázisba.

A kedvencnek eladott állat árában és minőségében is kedvenc, nem tenyésztésre való.
Tisztességes tenyésztő nem ad el ilyen állatot tenyésztésre. ( pl szültési rendellenesség, vérvonalban előforduló 12 generáción belül öröklődő betegségek.. stb ).

Ne sorolja magát tenyésztők közé az aki nem tagja valamelyik Egyesületnek, a tagság egyenlő a szabályok elfogadásával és betartásával.
A nem tagok okkal nem azok.

Aki csak szaporít:
- nem tagja egy egyesületnek sem,
- nem azonosíthatók az állatai, nincs chip bennük,
- nem érdekli az állat további sorsa,
- nem kér érte sokat csak vigyék,
- ha nincsen legkésőbb 6 hetesen gazdája a kölyköknek/kölyöknek az amúgy is tenyésztőkhöz képest alacsony árából még lejjebb megy, hogy minél előbb elvigyék.

Aki csak szaporít az már 5-6 hetesen is gond nélkül kiadja a kölyköt akkor is ha nem érett az elválasztásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése