2014. március 4., kedd

A mérleg fontossága!



  Sokan tévesen azt gondolják a mérlegre csak és kizárólag a tenyésztőknek van szüksége. Pedig ez nem így van, a mérleg sokszor nagyon hasznos lehet a gazda számára is.

 Célszerű egy 3 vagy 5 kg-ig mérő digitális mérleget beszerezni a süninknek is :)

 Ha egy szem süni van a családba akkor is célszerű az első hónapokban gyakrabban ( heti 1-2 alkalommal ) megmérni őt, hogy gyarapszik e a súlya a kicsinek. A későbbiekben pedig a havi 1 mérés mindenképp hasznos. A mérésen lehet lemérni azt is, hogy helyesen tápláljuk e sününket. Nem e túlsúlyos vagy hizlal e a táp. Amikor úgy látjuk valami nem stimmel a süninkkel, a súly viszonylag hamar változik betegség esetén ez mindenképpen támpontot ad. Azonban mindig van súly ingadozás egy 20-40 g normálisnak mondható ez az élelem bevitel és a salak távozásának köszönhető. Ez is attól függ milyen minőségű élelmet kap az állat, hogy mennyit tud hasznosítani és mennyi lesz ebből a salak anyag.

Tenyészetben a súly mérés fontos képet ad a vemhesség előrehaladásáról, az apróságok kritikusnak mondható első 2 hetéről, hogy fejlődnek e kellően. Elválasztás után pedig arról, hogy az anya hogyan és mennyi idő alatt nyeri vissza a vemhesség előtti súlyát, illetve mennyi maradt rajta esetlegesen kell e egy kis diétára fogni a következő alom előtt, mert a túlsúly nem eredményez sem több kölyköt sem több tejet, de nehezebb vemhességet és rövidebb életet mindenképp. És ez nem jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése