2011. április 13., szerda

Méret

 Mi az ideális méret? Meddig törpesün a törpesün? És minek számít egy közel 800g-os 30 cm-es sün?

Ezek fontos kérdések. Ha azt mondják törpe azonnal kialakul egy képe az emberekben kicsi de nem túl apró...

  A fehérhasú törpesünt 250g és 550g közt  határozták meg. Méretileg a 17-22 cm. Manapság azonban a legtöbb sün veri a 700 g-ot és a 30 cm-hez közelít. Ennek okai mind a túl sok vitamin bevitelben, a felesleges tuningolásban és a rossz ( ez nem rossz minőségű tápot  jelent feltétlen ) etetésben van. Versengés folyik a kinek van nagyobb újszülöttje és kinek nagyobb a 6 hetes babája. Viták és elvek szólnak amellett, hogy egy 130g alatti sün nem lehet életképes és költözésre kész. Most ezekről a dolgokról írnék pár sort. Ahogy én csinálom és ahogy én látom.

Élelem és száraz táp: Mindenek előtt azzal kezdeném, én kutya táppal etetek és minden tőlem kikerült sün gazdijának ezt javaslom. ( Persze a fele inkább hisz a neten olvasottaknak mint a tenyésztőnek ). A miértje, hogy kutya és nem cica/görény tápa következők: A görénytáp szerintem nem megfelelő összetétellel rendelkezik a sünök számára, felesleges lenne ezt most boncolgatni és nyers számokkal tömnöm a fejeket.

 Cica kontra kutya táp: A süniket sokszor a cicákhoz hasonlítják mivel ők is laktóz érzékenyek mint a cica ( elvileg ) így nem is kaphatnak tejet és tejterméket, de ebben ki is merült a hasonlóság. Ha összetételben nézzük nagy különbség nincs csak a legfontosabban a zsírban. A cica táp mindig zsírosabb mint a kutya táp, már tapintásra is zsírosabbak a szemek. Ez minimálisnak tűnik, de a süni alapból érzékeny a zsírra és könnyen elhízik, nem ha még ez a sok pici egy naggyá áll össze. A kutya táp összetétele szerintem sokkal jobban megfelel a süniknek mint a cicáé.

 Vannak tápok amik a prémium kategóriába tartoznak, de még sem jó a sünnek, az összetétele is jó még is csak fújja a sünt és csak nagy lesz tőle. Ami szintén nem jó... sok esetben ez okozza a hatalmas sünöket és túl nagy kölyköket. Egy 700-800g-os sün már nem törpe sün, már keleti sün méretben van.
 Tudni kell a jó minőségű tápokról is, hogy nem minden kutyának jó ugyan az a táp hiába a legjobb és a legdrágább. Nem véletlen kapni annyi félét.

Light tápok és a fogyókúra: Semmiképpen nem vezet célra a light táppal való etetés ha túlsúlyos a süni. Ha már felfújta a táp és a sün felnőtt is már nem lehet visszanyomni a súlyát normálisra, ha még is sikerül nem lesz tartós, amint normális felnőtt tápot kezd enni pillanatok alatt vissza hízik és nem azért mert rossz a táp. Ha light táppal etetjük akkor meg csökkentett mértékben kapja az olyan fontos összetevőket is amire szüksége lenne. Ez nem jó megoldás.

Minden körülmények közt felnőtt tápot kell adni a sünnek, a kölyök táp sem zsír mennyiségben sem összetevőinek mennyiségében nem megfelelő. A kölyök sünnek sem. Ha a kölyök sün Junior táppal van felnevelve eleve olyan zsírmennyiséget visz be a pár hónap alatt ami garantálja a túlsúlyt. Túlsúlyról beszélünk akkor is ha ugyan a sünink az 550g-on belül van de zsíros látványosan, de ez ritka eset.
 Szót ejtenék még arról, hogy csirkés és halas tápot célszerű adni, aki a halas mellett dönt is keverje csirkéssel, a halas dolgok csak önmagában adva felhalmozódhatnak és allergiát válthatnak ki. Semmiképpen ne kapjon CSAK halas tápot.

Változatos etetés: Természetesen nagyon fontos, hogy változatosan etessük süninket, hogy kapjon zöldséget-gyümölcsöt, de hiába mindenevő/ rovarevő azért még is az állati eredetű dolgokhoz vonzódik a sün :) Tudni kell, hogy a túl nagy mennyiségű savas gyümölcs bevitele bélgyulladást okoz. A körte, alma adását nem lehet ész nélkül, mert hasmenése lesz a sünnek. Először mindig kicsit kell adni mindenből, hogy lássuk okoz e gondot a székletben. Én azt mondom a zöldség-gyümölcs önmagában maradjon meg nasinak. Persze vannak praktikák mit mivel, hogyan lehet becsempészni az élelmébe, de ha már a reszelt almába tojást teszünk mindjárt kevésbé marja a gyomrát és nem fog hasmenni. Semmiképpen nem szabad a nyers, lédús gyümölcsökből túl sokat adni akkor sem ha megeszi.

Élő élelem: A süntartás lelke!!! Elfogadom ha valaki nem ad élőt mert undorodik a kukactól és a bogártól, de azt át kell akkor gondolni, hogy valóban a sün e a megfelelő választás. Egy kis lisztkukac nem a világ vége csipesszel vagy kis edénykével mérve. Természetesen semmi baja nem lesz a süninek ha élő eleség nélkül van etetve, ugyan olyan egészséges süni lehet, de lássuk be nagyon szeretik ez nekik a természetes.

Vitaminok: Ez egy nagyon kínos téma, mindenki máshogyan gondolja és csinálja. Egy azonban tény, a túl sok ártalmas. A vízben oldódó vitaminok esetében felesleges 6x annyit mint ami a szükséges úgy sem raktározódik. Zsírban oldódó vitamin és kalcium esetében már nem ilyen egyszerű a dolog. Nagyon ártalmas lehet ha folyamatosan kapja a süni és felgyülemlik a fel nem használt. A szervezetnek nem jó. Sokan abban látják tenyésztésük netovábbját ( értem ezt nem pont és csak a sünre ), hogy kálcium por ha kell ha nem, nőjön csak a sün jó nagyra, akkor nem foghatják a tenyésztőre, hogy kicsi vagy nem érett sünt adott el. A méret nem egyenlő az elválasztásra érett sünnel. Sokakat megtéveszt a méret!!!

És akkor el is érkeztünk ahhoz a részhez, hogy mikor is elvihető egy sün, hogy nem a méret a lényeg. Ahány alom annyi féle sün baba. A kölykök méreténél figyelembe kell venni, hogy a szülők, nagyszülők milyen méretűek, milyen súllyal születtek, hányan vannak és milyen léptékben növekedtek. Minden kölyköt önmagához kell nézni, hogyan fejlődik és növekszik. Ha hat hetesen már önállóan eszik, iszik egészséges semmi nem indokolja, hogy magánál tartsa a tenyésztő csak azért mert nem érte el a 130g-ot amit nem tudom ki talált ki. Többnyire átlagosan 100g egy 6 hetes törpesüni kölyök mondjuk egy átlag négyes alomban. De ha ezek a kölykök 6-an avagy 8-an vannak akkor már lehet, hogy már csak 80-90 lesz egy sün. Nem minden anyának egyforma a teje és nem minden anya akar vagy tud 6-8 hétig szoptatni. Ha a kölykök esznek és önállóak mért ne cseperedhetnének új családjukban. Nekik is az a jobb ha minél előbb megtalálják a családjukat.

  Hogy a törpesünnek vett kisállatunk törpesüni is maradjon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése