2011. április 12., kedd

Az ideális sün...

 Jelenleg nagyon széles skálán mozognak a sünök méretei és formái. Fontosnak tartom, hogy egy süni is szép legyen és típusos. Persze határozott sztenderdje nincs a sünnek, még is vannak sünik akik vonzzák a tekinteteket és vannak melyek kevésbé. Ezt sokszor nem a szín határozza meg hanem, hogyan néz ki a süni. Az alábbiakban leírom nekem milyen süni tetszik formára és milyen típusra törekszem a tenyésztés során.


 Fej, fülek, orr, szem: A túl hossz orr cickány fejet kölcsönöz a sünnek, ez roppant előnytelen egy fehér arcú, albínó és foltos arcú sünnek. Főleg az utóbbinak mert a foltok vagy fél maszk alapból hosszabbítják a süni orrát. A túl nagy fül is elég mókás kinézetet kölcsönöz, a füleknek lekerekítettnek kell lennie és kb a szem vonalában tűzöttnek alul. A szemeknek kerek gombszerűnek kell lenniük.

 

 Test: Két típusú test fordul elő a kerek és a hosszúkás. A kerekebb nekem jobban tetszik.


 Lábacskák:  A lábaik vékonyak, a lábujjaknak szépen kell állni, nem állhatnak el egymástól. Kicsi kerek mancsok.

 Tüskék: Több típusú tüske van. Keményebb, puhább, össze-vissza álló, szépen lesimuló, hossza, rövidebb, ritkább és tömöttebb. A lényeg, hogy egységes legyen, ne hiányozzon foltokban, ne legyen a bőre repedezett.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése