2011. február 9., szerda

Mikor pároztassuk először a süninket?!

 Mint minden állatnál, a süninél is van egy ideális kor amikor sor kerül az első fedezésre. Sem a túl korán, sem a túl későn nem jó.

 Nőstény: A nőstény süniknek a legideálisabb idő az 5-11 hónapos kor. Ha korábban fedeztetjük az okozhat problémákat. Ha túl fiatal lehetnek problémák az ellésnél, hiszen még nem fejlődött ki megfelelően. Ha nagyon éretlen a kölykökre akkor elhagyhatja őket és akkor ha nem tudunk pótmamát a kicsiknek aki el is fogadja őket, elpusztulnak. Ha túl későre tesszük, 1 éves kor utánra az első fedezést, drasztikusan csökken a vemhesülés  esélye. ( ez az első fedezésre vonatkozik csak ). Attól, hogy jóval korábban ivar érett egy nőstény, az nem azt jelenti, hogy tenyészérett is.

Hím: a hímeknek annyira nem kötött az első fedezés időpontja mint a nőstényeknek. A hímek már 12 hetesen alkalmasak is lehetnek a fedeztetésre. Ez náluk a mérettől függ főleg. A hímek hajlamosak lassabban kinőni magukat, akár még 8 hónaposan is nőnek. Nem állnak meg a növésben ha fedezünk velük. Ha túl kicsi egy hím nem érdemes erőltetni a fedezést had nőjön.

Semmiképpen sem ideális túl hamar próbálkozni, csak károkat okozunk a nőstényünknek. Attól, hogy ivarzik és képes vemhesülni illetve szülni, az nem azt jelenti, hogy kell is. Egy 12 hetes sün még gyerek, nem kell siettetni és erőltetni a kölyköket. Ha időben fedeztetünk, nagyobb eséllyel lesz probléma mentes a szülés és a kölyök felnevelése. Amíg a süninken nem látjuk, hogy hagyja magát és szívesen veszi a hím közeledését addig nem szabad erőltetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése