2011. február 15., kedd

Amikor vemhes a sünink...

 Vemhes süni: Ha kis süniket szeretnénk mindenképpen kell egy hím mellé. Elég gyakori, hogy a lány sünit el kell vinni egy hímhez. A hímmel célszerű 2x7 napot együtt lennie. Ha helyben van a hím akkor a 25. napig maradhat a hímmel, de 10 nappal a szülés időpontja előtt külön kell tenni, oda ahol majd szülni is fog. 10 nap elegendő, hogy belakja és berendezze magának. Ha elvisszük fedezni a nőstényt a 16 napon célszerű haza vinni. Nem javasolt tovább hagyni, mert ha már első nap sikeres volt a nász akkor mihamarabb haza kell vinni ahol nyugodtan lehet. A lehető legkisebb stressznek kitéve.

  A vemhes sün érzékeny és szinte kivétel nélkül kisebb-nagyobb viselkedés változással jár. Vannak sünik akik félénkek és bizalmatlanok és van olyan is, hogy sokkal barátságosabbak és nyitottabb lesz. A vemhes süninek nyugalomra és biztonságra van szüksége. Ilyenkor nem szabad tömegbe és idegen helyre vinni. Ha állatorvoshoz szeretnénk vinni ( uh vagy egyéb ok miatt ) akkor beszéljünk meg egy időpontot, hogy ne kelljen a sünivel órákon át sorba állni. Ilyenkor zavarja a sok veszélyt (is) jelenthető kutya, macska, görény, idegen ember és ki tudja még milyen szagok fordulnak meg egy orosi rendelőben.

 Ha fedeztettük süninket, de nem látunk változást nem gyarapodik a súlya sem olyan ütemben mint várjuk... azt gondoljuk nem vemhes, akkor is biztosítani kell a nyugalmat, attól, hogy azt gondoljuk nem sikerült a fedezés még tévedhetünk. Sok esetben a sün lányon semmi nem látszik. Avatatlan szem meg nem mondja baba van a pocakjában. 

 Ha már rendben megszült a sünink, a mami és a kölykök is rendben vannak nincs más dolgunk mint csodálni a kis családot. DE! A nyugalomra ugyan úgy szüksége van a maminak. Ha fél és feszült, pöfög és ugrabugrál, védi a kölyköket. Nem jó neki állandó stresszben lenni. Biztosítsunk fehérje és vitamin dús élelmet és nyugalmat.

 A kölyköket az nézze meg aki legközelebb áll a sünihez, aki eteti. Ha ismeri a szagot és a bizalma a jó kapcsolata meg van a gazdája felé akkor hiába fogjuk meg a csupasz kis babákat az anya nem fogja bántani őket. Nem is jellemző a sünire az őrjöngés és a kölykök bántalmazása.

 Szoptatós anyát szintén nem mozdítunk ki és nem viszünk tömegbe és zajos helyre. Hiszen annyi minden fertőzés terjenghet a levegőben, főleg zsúfolt helységekben. Ha ki kell vinni az állatorvoshoz és nem megoldható, hogy az orvos jöjjön ki a sünikhez akkor szintén kérjünk időpontot, hogy ne kelljen babákkal a váróban tölteni órákat. A kölykök szemnyitás után elég önállónak tűnnek. De ez nem szabad megtévesszen senkit, három hetes vagy négy hetes de még 5 hetesen is szopiznak és kicsik, óvni kell őket a zsúfolt helyektől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése