2015. szeptember 17., csütörtök

Több sün együtt tartása

 Sokszor kerül elő a téma mert az emberek csak azt hiszik fel vannak készülve rá, hogy szeretett állatkáik össze veszhetnek. Erre azért nem lehet csak úgy készültségben lenni, pláne, hogy elmegyünk napközben dolgozni, akár este, éjjel is lehet programunk.

 Kicsit hülyének érzem magam mikor valamivel elő állok a gazdiknak és természetesen azt a választ kapom tudják, fel vannak készülve van más állatuk is. Sajnos ez nem így működik. Azért mert mentett vagy akár nem mentett kutya-cica van a családban vagy van nyuszi, és jaj tartottam már ezer féle állatot... nem lesz felkészülve ezekre, nem is lehet felkészülni. Tudjuk, hogy megtörténhet, és azt is, hogy a kimenetele függ sok mindentől, de lehet nagyon csúnya vége.

 Alapjában véve támogatom, hogy egy süni se lakjon egyedül. Hiába szajkózzák sokan, hogy a sün magányos állat még a keleti sünök is fogságban igenis igénylik más sün társaságát. Pláne egy olyan faj amit már akár 10-12 generáción át hobbi tartásra tenyésztenek, az aklimatizációval, az ember közelségével igenis igénylik más fajtársukkal való együtt élést is. Nem véletlen, hogy amikor egyke sün van gazdinál sokszor nehezebben megy a beilleszkedés, szúrósabb, magának valóbb, míg ahol ketten vannak a sünik ott többet vannak ébren, közvetlenebbek, szocializáltabbak.

 Aki ismeri tenyészetünket tudja, hogy a kezdetektől sikerrel tartok hímeket is együtt. De nagyon pontosan fel kell tudni mérni a hímek természetét, a rangsorra ügyelni. Egy egy olyan hímem van aki alkalmatlan erre. Ezt szem előtt tartva ha nem fedeznek egyedül laknak, illetve a tenyésztésből kivonás után is egyedül élnek.

 A nőstények pedig, evidensnek tartják mind a tenyésztők, mind a gazdik, hogy tarthatóak együtt holott ugyan úgy vannak olyan egyedek akik erre alkalmatlanok, sőt nőstények előbb és csúnyábban verekszenek össze mint a hímek. Az ivarzási szakaszban sokkal agresszívebbek mint a hímek bármikor. Ezt nagyban rontja a hasonló kor és dominancia is.

 Amit mindkét nemnél be KELL tartani: Soha nem tartunk együtt alomtestvéreket! Én sem adok el együtt tartásra almotestvéreket. (ide nem értve ha tenyésztésbe kerül és külön kerülnek nem egy ketrecbe mint családnál).
 A hasonló természet és az azonos kor nem jó. Nincs 2 azonos korú és mentalitású sünnél dominancia, míg ha van köztük 2-3 hónap 99% hogy az idősebb lesz a dominánsabb így a fiatal marad az alárendelt és nem vesznek össze. Nem kerül hetente többször terítékre, hogy az egyik át akarja venni a másiktól a domináns szerepet.

 Hasonló a helyzet az anya-lánya tartásnál. Illetve annyival könnyebb, hogy ugye a természet rendje az, hogy 6-8 hetesen a kölykök függetlenednek és az anya el is veri magától a kicsiket. Ha még is anya-lányát tartanánk meg, érdemes a kölyköt külön tenni néhány hónapra. Ez idő alatt az anya biólógiai folyamata lezajlik, elapad a teje teljesen, úgy érzi megtette amit kell a kölykei elmentek. Pár hónap után már nem ismeri meg a kölykét és újra össze lehet tenni őket. És mivel van korkülönbség, rangsor így jól meglesznek együtt.

 Sajnos ezt sokan nem veszik figyelembe, "tenyésztők" és tenyésztők szívbaj nélkül adnak el alomtesókat együtt azzal a felszólalással, hogy a nőstények nem bántják egymást. Ez nem így van!
Ne vegyen senki alomtesókat, türelem és meg kell várni egy későbbi alom kölykét. A nyugodt és biztonságos együtt tartás érdekében. (nyilván vannak kivételek, melyek erősítik a szabályt, de nem szabad a kivételeket alapul venni ).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése