2012. augusztus 18., szombat

Mit tegyünk ha a sün mama nem eteti a kölykeit??!!

 Sajnos mint minden állatnál a süniknél is előfordul, hogy valamilyen oknál fogva a sün mama nem eteti vagy nem tudja etetni a kölykeit. Ilyenkor gyorsan kell cselekedni, hogy a kölykök túlélési esélyei a legnagyobbak legyenek. Először nézzük az okokat, hogy miért nem etet egy sün mama:

- Előfordul, hogy látszólag minden rendben van, a mami benn fekszik a kicsikkel, látszólag szoptat. De a babák nem híznak és nagyon beesett, lapos a hasuk. Egy idő után a meglévő tüskék elhajlanak, haj szerűek lesznek és öreges lesz a baba bőre. Ez egyértelmű jele, hogy a mama nem tud szoptatni. ( az esetek nagyobb részében ez egy kölyköt érinthet egy alomban, megesik, hogy a tej hiányt és a kiszáradás tüneteit nem a mama tej hiánya okozza hanem a kölyök szopóreflexének a hiánya ).

- Van, hogy az anya dobja el őket és hiába volna teje nem megy oda és nem eteti meg őket. Ennek oka biólogiai és kémiai lehet. Esetlegesen egy depresszió. Sokszor ez a 10 nap körül jelentkező tünet ami utal(hat) egy méhgyulladás kezdetére amitől rosszul érzi magát, lázas is lehet.

- Előfordul, hogy az anya nem érzi magát biztosnságban a helyén, nem megfelelő neki az ami van így megtámadhatja a kölyköket, és meg is eszi mindet mert úgy érzi csak biztonságban őket.

 Mi a teendő?!

 - Ha úgy látjuk, hogy hasonló dolgok felmerülnek és a kicsiket nem tudjuk tovább az anyjuknál hagyni nekünk kell gondoskodni a nevelésükről. A legfontosabb tényező az idő. Egy pár napos babának esélye sincsen arra, hogy túl soká húzza éhen. Elég kézen fekvő lenne, vegyünk neki laktóz mentes cica tápszert. Elmondva jól hangzik, de sajnos a gyakorlatban ez egyenlő a kölykök halálával. Sajnos a cica tej pótló tápszerek túl erőssek egy sün emésztésének így hiába masszírozzuk és végzi el a dolgát, a tápszer felfújja és 1-3 nap alatt elpusztul.
 A legjobb megoldás egy pótmama. S.O.S. keresni kell egy nagyjából korban megfelelő kölyköket szoptató anyát akinek egy kisebb számú alom született vagy akár két pótanyát ha sok a dajkaságra váró kölyök van az alomban. Általában a sünik gond nélkül elfogadják és felnevelik más anya kölykeit is. Bántani nem bántjákés ki sem teszik ha egészséges.

 Vigyázzni kell: Két hetes vagy idősebb ( ha már nyitva a kölykök szeme ) az alom ahova betennénk, ne tegyük. Az anya akkor már a pár napos babákat és a hangjukat egy szopós egérrel teszi hasonlóvá és szinte biztos, hogy megöli a kölyköt. Mindig igyekezzünk a korban legközelebb álló almot megtalálni a kicsiknek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése