2011. szeptember 20., kedd

Árverseny...

 A süniknél mint minden állatnál és mindennél amit el lehet adni megy az árverseny és az egymás alá licitálás. Persze az embereknek kevés a pénze keresik az olcsót, de az olcsó sokszor silány, de ez sem kőbe vésett igazság. De van benne ráció. Ez persze kevésbé gond egy asztalnál egy cipőnél mert az ha tönkre megy az ember vesz másikat. De egy élő kisállat egészen más. Itt sem arról szól a dolog, hogy a 20x annyiba kerülőt kell megvenni mert az szent, hogy jó.

 Sünikre vetítve a dolgot viszont... az utóbbi 1-2 évben sokan láttak pénzkeresési lehetőséget ezekben a különleges kisállatokban. Különlegesek és érdekesek, sok-sok színben. Sajnos elkezdték őket áron alul eladogatni, mert nem fértek el, jött a következő alom kellett a hely. Az emberek többsége meg sem nézi mit vesz meg csak azt látja egy tenyészetben X színű süni 30.000 a másikban már 10.000-ért is meg lehet kapni, na de a Vaterán 4000 ft-ról már indul licit. Azért mérlegelni kellene egy élő állatnál akit jó esetben évekre választunk, hogy nem egy akármilyet vegyünk magunkhoz.

Az elmúlt 2 hónapban figyelgettem  a tenyészeteket és az eladó sünöket. Főleg arra koncentráltam ki mennyiért adja. Az, hogy sokak ára szimplán megdöbbent annyira alacsony az egy dolog. ( kérdem én mivel is etet mit is vesz nekik ha megéri neki ezt a pár ezret? ) Szaporítók legjobb védekező mondata, azért olcsó mert nem megélhetést látnak benne hanem szeretik azért csinálják. És ezt átlag ember el is hiszi :S A tenyésztés költséges dolog, pláne isten ne adja komplikáció adódik egy szülésnél. A tenyésztő célja, hogy jó minőségű ( de hülye szó ez egy állatra de nincs más ), jó vérvonalú, egészséges, szép kölyköket adjon gazdiknak. Kell célja legyen mért is csinálja. Valami ami a fajta érdekeit szolgálja. Mi az amit a fajtán javítani szeretne.

 És igenis el lehet adni normális áron a süniket. Több helyen azt láttam ( szerencsére ), hogy 9-10 hetes korukra az összes, vagy majdnem az összes kölyök új gazdira talált normális áron akció nélkül. És ez a megdöbbentő: hogy ha mind összefognánk és normális áron adnánk, többen és jobban megbecsülnék őket, kevesebb lenne a szaporító is. ( talán ). Akinél 1 alom fér el ne hozzon le másikat amíg el nem adta a kölyköket. Persze érthető, hogy egy növendéket, felnőttet már olcsóbban is kiteszünk de nem hiszem, hogy akciósan 8000-ért kell adni egy 6-7 hetest vagy 15.000-ért egy különlegesebb színt pl ahogy sokan a foltos arcút.

 Sajnos az emberek nem a minőségre hanem az olcsóra buknak. Részben azért mert mindenkinek kevés a pénze, részbe talán az emberek egy része igénytelen mindegy csak sün legyen. Van tüskéje azt kész mind egyforma. Ezt persze nem lehet megváltoztatni aki így gondolkodik.
 
Célokat kellene kitűzni, az állományokat frissíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése