2010. október 13., szerda

Téli álom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 Rettenetesen sok gondot okoz az elmúlt hol hideg hol meleg hetekben a sünik bealvása. Az elmúlt években ennyire nem volt kritikus a téli álomra szenderülő fehérhasú sünik száma. De már tavasszal tapasztaltam mikor két igen fiatal állatom jól megijesztett engem ezzel. Azóta figyelek ha hirtelen hűvös lesz.
 Az utóbbi két hétben azonban elszaporodott a száma ezeknek a téli álomba vonuló süniknek, illetve többen jelezték, hogy elpusztult sünijük, köztük egy olyan kis kölyök aki tőlem származott. Nagyon lelombozott, hogy ennyire közel álló sünnel történt ilyen.

 Néhány alap dologgal sajnos nincsenek tisztában a gazdik ezzel kapcsolatban és természetesen a tenyésztőt hibáztatják. Minél fiatalabb egy sün annál veszélyesebb a hibernáció számára, annál esélyesebb, hogy hiába melegítés, gondoskodás nem ébred fel. Felnőtt sünnél már jobbak az esélyek. Talán a több tartalék tápanyag és a lassabb anyagcsere miatt is. Mert ugye a kölykök sokat és gyakrabban esznek, gyorsabban bontják le a tápanyagot minden hasznosat bedolgozva a növekedésbe, fejlődésbe. A felnőtt sünöknek értelem szerűen nagyobbak az esélyeik.

 Eddig a tenyésztők sem foglalkoztak túl sokat vele, egy elég ritka jelenség volt, hiszen nem tartjuk őket 20-22 fok alatt. Mindent megteremtünk nekik, hogy erre ne is legyen késztetésük. Mindenki megemlíti a honlapján, hogy a hibernáció veszélyes a fehérhasú sünre nézve, de sajnos most itt az idő, hogy erről többet írjunk, és mindig készen álljunk segíteni, tanácsot adni, hogy a sünik átvészeljék. Van akinek 4 nap van akinek egy éjszaka elég.

 Én a magam részéről óránként ébresztgetem a sünit amelyiken jelét látom, hogy elvonult aludni. Nem hagyom mély álomba süllyedni, kézbe veszem, melengetem, kicsit kényszerítem a járásra, evésre. Ilyenkor képesek napokig nem enni és nem inni.

 Már írtam a blogomba Vanessáról is akinek 4 napba telt míg átvészelte az álomkórt. Egy kedves tenyésztő barátomnak pedig egy eladott kölyke kezdett téli álomba. Elég hosszas levelezésben próbáltam tanácsot adni és segítséget nyújtani, hogy a süni rendben legyen. Ő továbbította a gazdinak, akinek sikerült a sünit ébren tartani és már más nap sokkal jobban volt. Igaz ő nem is egy 8 hetes kölyök sün, de nem biztos, hogy esélye lett volna ha nem figyelnek rá.

 De más tenyésztők is kerestek meg és beszélgettünk, hogy kölyke illetve saját sünije álomba kezdett. Mindenkinek van egy plusz ötlete, módszere és javaslata arra, hogy hogyan mi módon lehet melegen és ébren tartani a sünit. Igazából nem a szoba hőmérséklete befolyásolja ezt hiszen minden sünt melegben tartunk. De ösztönös lények, valahol vadállatok is így érzékelik a kinti hideget, ami az oka lehet a 22 vagy több fokos meleg szobában való hibernációnak.

 A tüneteket nem nehéz észre venni ha ismerjük és törődünk a süninkkel: minden végtagjuk hideg, a hasuk is hideg, nem nagyon gömbölyödnek ki csak összébb húzódnak érintésre, nem esznek nem isznak, ha még is lábra állnak remeg a lábuk rázkódik a sün ahogy járkál, a szemüket szűkre nyitják csak és nagyon álmosnak néznek ki, nehezen ébrednek fel.

 De hangsúlyozom a téli álom nem a tenyésztő hibája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése