2010. május 19., szerda

Azért ez így kicsit túlzás...

Sünbarát partnertenyészetek alapelvei 


1. A sünök tartási körülményei : maximum két felnőtt állat lakhat együtt. Minden szülő nőstényt külön ketrecben kell tartani.

2. A tenyésztés nem ütközhet az adott sün alapvető és természetes igényeivel (normális fejlődés, téli álom)

3. A nőstény csak 7-8 hónapos korától fedeztethető, passzív időszakban (télen) nincs fedeztetés.

4. Maximum 2 alom évente, anyánként. Két alom között legalább 4 hónap pihenőidőnek kell eltelnie.

5. Vetélés, koraszülés, vagy kölykök nem nevelése esetén legalább 2 hónapos pihenőidő jár az anyának (kivéve korai vetélés)

6. Újonnan érkezett állatot csak a beszokási / átállási idő letelte után (legalább 1 hónap) vonható tenyésztésbe!

7. A megszületett kölyköket fotó/video kedvéért tilos bolygatni. 3 hétig szigorúan csak kesztyűben szabad megfogni.

8. A kölykök mindaddig a mamájuk mellett maradnak amíg az szükséges. Legkorábban 6-7 hetesen költözhetnek.

9. Nem ajánlható tenyésztésre olyan sün, akinek születési körülményei nem optimálisak. (pl. kézzel nevelés vagy dajkásítás)

10. Csak egészséges és szocializált kölykök adhatók el. Betegségről/fogyatékosságról tájékoztatni kell az érdeklődőt.


Na hát akkor ami erről az én véleményem... eleve sértő számomra a cím is " Sünbarát és partnertenyészetek"... Mint ha mi nem szeretnénk a süniket... pedig van egy pár tenyészet most már ezek nélkül az elvek nélkül, amik nem rosszak ha vannak, sőt jók csak mindenki a maga véleménye és tudása alapján kellene kiírja.

A szocializált kölyök jól hangzik és meg is valósítható de tudni kell egy bizonyos alap természettel születnek, van amelyik csendesebb simulósabb és van amelyik pufogósabb és erősebb akaratú akár egy gyereknél. De az is bele tartozik ha valaki kesztyűvel fogja csak az első 3 hétben hát hogy szocializált nem lesz az is biztos... fontos a kontaktus ami egy kesztyűn keresztül valljuk be nem is lehet meg. 
Aki dajkaságban nevelkedett mért ne lehetne tenyészthető? Ugyan úgy sün anya nevelte fel... és ugyan olyan egészséges és teljes értékű sün lehet tudunk is erre példát... saját tenyészetemben is. 
Már mért ne lehetne fotózni és videozni a kicsiket? Sőt TILOS... no hát ez egy kicsit túlzás. Ha jó a kapcsolat ember és anya sünje közt baj nem lehet. És bizony látni akarom, hogy semmi baja a kölyköknek, nincs e halott kölyök a fészekben arról nem is beszélve, hogy az anyát ellenőrizni kell nem e vérzik stb az ellést követő napokban hetekben. 
A következő alap dolog ami szemet szúrt, hogy az afrikai fehér hasú sünik nem alszanak téli álmot, ha még is az végzetes lehet számukra. Hibernálódni képesek de a legtöbb esetben ez visszafordíthatatlan náluk. 
Természetesen több állat is lakhat együtt csak arányosan kell nagyobbnak lennie a helyének. Nálam hímek is laknak együtt ha épp nem fedeznek. 
Passzív időszakról fehérhasú sün esetében nem nagyon szoktunk beszélni téli álomról pláne nem. Télen is fedezhető... A nőstények 5-6 hónapos kortól alkalmasak fedezésre... a 7-8 hónap is megfelelő de nem lehet kijelenteni, hogy csak is akkor alkalmas az első fedezésre. 1 éves kor után drasztikusan csökken a vemhesülés esélye. 
Vetélés vagy halva született kölykök esetén az anya álvemhes lehet így jó megoldás az újabb fedezés. Mivel az anyát az ellés kevésbé viseli meg mint a nevelés így nem okoz gondot és az álvemhességgel járó negatív hatások is elkerülhetőek. Borzalamsan tud fájni a tejjel teli cici és nagyon el is hízhat a süni. 

Azt gondolom mindenkinek magának kellene a tapasztalatai alapján ilyen alapelveket vagy miket kiírni és akkor nem kerülne fel olyan ami félretájékoztatja a nem hozzá értőket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése